Hogyan lehet valakiből A Város Mindenkié tagja?

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié tagjaiként hiszünk abban, hogy akkor tudunk a leghatékonyabban küzdeni a lakhatáshoz való jog érvényesítéséért, ha minél több olyan ember vesz részt a csoportunk munkájában, akik megtapasztalták a lakásszegénységet. Ezért az AVM minden olyan ember előtt nyitott, akik szociális bérlakásban élnek, a kilakoltatás fenyegeti őket, rossz lakáskörülmények között, hajléktalanszállón, saját építésű kunyhóban vagy éppen az utcán élnek. Csoportunk mindenki jogaiért harcol, így mindenkit szeretettel várunk etnikai hovatartozástól, állampolgárságtól, vallástól, képességtől vagy szexuális orientációtól függetlenül. Az AVM női csoportjába külön szeretettel várjuk a hajléktalanságban élő és lakhatási nehézségekkel küzdő nőket!

tagsag.jpg

A Város Mindenkiének jelenleg kb. 100 tagja van, akik közül tizenketten jogász végzettségűek és az Utcajogász csapatban dolgoznak, míg 35 fő tiszteletbeli tag, vagyis ennyien nem vállalnak jelenleg aktív szerepet a csoportban. A csoportban a tíz szövetséges tagon kívül, akik biztos lakhatással rendelkeznek, mindenki más érintett aktivista, vagyis van személyes tapasztalata a hajléktalansággal és a lakásszegénységgel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy egy érintett ember az AVM tagjává váljon, nagyon kevés feltételt kell teljesítenie. Az AVM-ben nincsen tagsági díj, és a taggá válást semmilyen hivatalos dokumentummal nem kell igazolni. Ahhoz, hogy valaki tag lehessen, csupán annyit kell tennie, hogy részt vesz az AVM három rendezvényén, akcióján vagy munkacsoport találkozóján, majd az egyik ún. hétfői nagycsoporton arra a kérdése, hogy szeretne-e tag lenni, igennel kell válaszolnia. Ezután az új tag felkerül a csoportunk levelezőlistájára, illetve annak a munkacsoportnak a levelezőlistájára, amelyhez csatlakozni szeretne. Ha nincs email címe, segítünk neki létrehozni egyet, illetve igény szerint segítünk a számítógép-kezelés megtanulásában is.

Az AVM jelenleg aktív csoportjai a lakhatás és érdekvédelmi munkacsoportok, a szervezetfejlesztési alcsoport, valamint a Hanem – Hajléktalan Nők Egymásért, az Utcajogász, és a csak hajléktalan emberekből álló önsegítő kiscsoport. A taggá váláskor az újdonsült aktivista kap egy ún. üdvözlőcsomagot is, amely három különálló kötetben mutatja be az AVM eddigi munkáját, illetve segítségül kap egy mentort, aki tagsága első három hónapjában segíti a beilleszkedésben.

Ha érintett ember vagy és szeretnél az AVM tagja lenni, keress fel minket a találkozási pontunkon (minden pénteken 15-től 17 óráig a Blaha Lujza téren) vagy gyere el bármelyik eseményünkre, akciónkra! Ha személyesen bemutatkozol nekünk, és jelzed, hogy érdekelne a csoporthoz való csatlakozás, tájékoztatunk téged a találkozóink pontos időpontjáról és helyéről, ahova szeretettel várunk. Ha nem tudsz személyesen eljönni a találkozási pontunkra vagy bármely akciónkra, írhatsz e-mailt is vagy telefonon is érdeklődhetsz. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz taggá válni, de szeretnél értesülni az eseményeinkről, akcióinkról, felkerülhetsz a szimpatizánsaink levelezőlistájára is, ehhez csak egy e-mailt kell írnod az [email protected] címre „Hírlevél” tárggyal.

Miközben érintett emberek számára csoportunk maximálisan nyitott, a szövetséges tagjainkat meghívás útján választjuk ki azok közül az aktivisták közül, akik sokat segítenek nekünk önkéntesként. Új szövetséges tagot csak ritkán hívunk meg a csoportba, kb. évente egy főt. Ennek a legfőbb oka az, hogy nem szeretnénk, ha az AVM-ben felbomlana az érintett és szövetséges tagok közötti egyensúly és meg szeretnénk akadályozni, hogy a szövetséges tagok domináljanak.

Ha nincs személyes tapasztalatod a lakásszegénységgel, de szívesen segítenél csoportunknak, feliratkozhatsz önkénteseink levelezőlistájára, ahova havonta néhány alkalommal küldünk információt arról, hogy éppen miben van szükségünk segítségre. Ha lennél az önkéntesünk, írj egy e-mailt „önkéntes” tárggyal az [email protected] email címre. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz aktívan önkénteskedni, de szeretnél értesülni az eseményeinkről, akcióinkról, felkerülhetsz a szimpatizánsaink levelezőlistájára is, ehhez csak egy e-mailt kell írnod az [email protected] címre „Hírlevél” tárggyal.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.