A lakhatási válság felszínre tör 8. Lakásvesztés előtt egy 61 éves nő

Ez a cikk több mint 9 éves.

Néhány hete felkereste az Utcajogászt Judit, egy 61 éves hölgy, akinek a lakáshelyzete egyre nehezebbé válik. Judit 2014 szeptemberében kibérelt egy kis budai lakást, melyet berendezett és be is költözött. Ugyan munkanélküli, de rendszeresen jár Németországba ápolóként dolgozni. A költözésre, kéthavi bérleti díjra és kaucióra a pénzt korábbi munkáiból és ismerősei segítségével szedte össze abban bízva, hogy a költözés után újból kimehet egy hónapra dolgozni, ebből a fizetésből eltartva magát és fizetve a bérleti díjat.

judit.jpg

A tulajdonos azonban nem volt hajlandó megfelelő papírokat átadni az általa átvett pénzekről, és egy hónappal előre követelte, hogy Judit még egy havi bérleti díjat fizessen meg. Az emiatt kibontakozó vitát követően 2014. október elején a tulajdonos felmondta a bérleti szerződést. Tekintettel a költözés költségeire és az előre kifizetett díjakra, Juditnak sajnos nincs elég forrása újabb lakás kibérlésére, költözésre (vagy bútorai tárolására), illetve a kaució megfizetésére.

A szerződésben megszabott egyhónapos felmondási idő eltelte óta a tulajdonos folyamatosan zaklatja: tönkretette a zárat, leszereltette a villanyórát (így Judit áram nélkül él a lakásban), a nap legkülönfélébb pillanataiban megjelenik és csönget, kintről lekapcsolja a gázt és súlyos becsületsértő megjegyzéseket tesz rá. Mindezek következtében Judit nem hagyhatja magára a lakást még rövidebb időre sem, egészsége megromlott, és ami a legnagyobb problémát jelenti, nem tudott kimenni Németországba dolgozni az előre eltervezett időpontban.

A helyzet mostanra tarthatatlanná vált és nagy szükség lenne egy olyan olcsó bérleti díjú lakásra, melybe anyagi helyzetének rendeződéséig (amikor újból kimehet dolgozni, márciusban már tudna fizetni) kaució nélkül vagy nagyon alacsony kaucióval, átmeneti vagy hosszabb távú megoldáskánt lakhatna. Ha valaki tud olcsó – bútorozott vagy bútorozatlan – albérletről, amelybe Judit beköltözhetne, írjon nekünk e-mailt: [email protected]! Minden segítséget köszönünk.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.