A szeretet mindenkié! A Város Mindenkié figyelemfelkeltő akciója az ország karácsonyfájánál

Ez a cikk több mint 9 éves.

2014. december 19-én pénteken A Város Mindenkié (AVM) csoport és több tucat szimpatizánsa 20 sátorból álló tábort alakított ki a Parlament előtt a Kossuth téren, hogy így tiltakozzanak a közterületen élő hajléktalan emberek hatósági üldözése és a szegénységben élők ellehetetlenítése ellen. A tüntetők a nem bejelentett akció során azt követelik az Országgyűléstől tagjaitól, hogy a szegény emberek üldözése és kisemmizése helyett foglalják törvénybe a lakhatáshoz való jogot és alkossanak megfelelős lakás- és szociálpolitikát annak érvényesítése érdekében.

blog_15.jpg

 A Fidesz 2010 óta állampolitika szintjére emelte a közterületen élő emberek üldözését. 2011-ben a fővárosban tiltották be az életvitelszerű közterületen tartózkodást, majd 2012-ben szabálysértéssé nyilvánították a közterületi hajléktalanságot. Miután 2012 végén az Alkotmánybíróság megsemmisítette ezt a törvény, 2013-ban a Fidesz alaptörvénybe írta az utcán élés büntetésének lehetőségét. 2011-ben több, mint 800, 2012. április 15. és 2012. november 21. között 2200, 2013. október és 2014. december között pedig több, mint 400 esetben indult eljárás utcán élő emberek ellen csak azért, mert hajléktalanok. A kormány 2013-ban összesen 19 millió forintot, 2014-re pedig 227 millió forintot különített el az életvitelszerű közterületen tartózkodás tiltásának végrehajtására. 2013 végén Budapesten külön szabálysértési irodát nyitottak, amely kizárólag a hajléktalan emberek előállítására szolgál.

Ma Magyarországon lakhatási válság van, és a közterületi hajléktalanság csak a jéghegy csúcsa. Legalább 300.000 embernek lenne szüksége megfizethető lakhatásra, ami a jelenlegi önkormányzati lakásállomány több mint kétszerese. Mintegy 4 millió ember él a létminimum alatt, másfél millió ember él olyan háztartásban, amely nem tudja megfelelően fűteni otthonát, és a társadalom háromnegyedének gondot okoz egy váratlan kiadás. Ahelyett, hogy a kormány azon dolgozna, hogy segítséget nyújtson ezeknek a háztartásokat, még inkább elmélyíti a válságot. 2015 márciusától megszüntetik a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást és szűkítik a rendszeres szociális segélyre jogosultak körét. Ezeknek a támogatásoknak a megszűnésével szegény emberek tömegei veszíthetik el a lakhatásukat!

Kovács Tünde, az AVM hajléktalan aktivistája elmondta: „Elnyomnak minket azzal, hogy megvonják a segélyeket, kihúzzák a lábunk alól a talajt azzal, hogy megbírságolnak, és elzárással fenyegetnek. Orbán Viktor és kormánya politikájával a mélybe taszítja az embereket, a szegényeket még szegényebbé teszi, a hajléktalan embereket pedig megbírságolja és elzárja azért, mert nincs hol lakniuk.” Csizi Zsolt hajléktalan aktivista pedig így fogalmazott: „Azt követelem a Fidesztől, hogy vonják vissza a hajléktalan embereket büntető törvény! Azt követelem, hogy segítsék az embereket, és ne rugdossák még mélyebbre őket. De leginkább azt követelem az Orbán-kormánytól, hogy vagy menjen el innen a fenébe, vagy vállaljon felelősséget az ország összes állampolgáráért!”. A csoport az akció során karácsonyi ajándékot oszt a helyszínen tartózkodó rendőröknek és nézelődőknek, és mindenkit szeretettel vár az előreláthatólag 22 óráig tartó eseményen, aki szeretne karácsonyi üzenetet küldeni a döntéshozóknak.

Az AVM évek óta tesz javaslatokat a döntéshozóknak a lakhatási válság emberséges és hatékony megoldására. A csoport követeli az üresen álló ingatlanok hasznosítását, a kiterjedt szociális bérlakásrendszer kialakítását, a lakhatási támogatások radikális növelését és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását. Az elsőként lakhatás programok bevezetésével az utcán élő hajléktalan emberek is azonnal biztonságos lakhatásba kerülhetnének, ahol nemcsak méltó körülmények között élhetnek a drága és sokszor embertelen tömegszállások helyett, hanem sokkal kevesebb eséllyel kerülnek vissza az utcára.

További információ az életvitelszerű közterületen lakhatás büntetéséről

A Város Mindenkié javaslatai a lakhatási válság kezelésére

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.