Meggyilkoltak négy dél-afrikai lakhatási aktivistát – Tüntetnek Budapesten, Londonban, New Yorkban és Chicagóban is

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport 2014. november 24-án hétfőn a Dél-afrikai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége előtt petícióval tiltakozott négy lakhatási aktivista meggyilkolása ellen. A merényletek a nemzetközi közvélemény figyelmét is kiváltották, az elmúlt héten a dél-afrikai áldozatok előtt tisztelegtek Chicagoban, Londonban és New Yorkban is.

abahlali_tunti.jpg

Az AVM szerint elfogadhatatlan, hogy Dél-Afrikában a legszélsőségesebb elnyomással lépnek fel az alapvető politikai jogaikkal élő állampolgárokkal szemben. A csoport követeli, hogy a dél-afrikai kormány hivatalos eljárás során vizsgálja ki az aktivisták meggyilkolását és teremtsen biztonságos feltételeket a társadalmi és politikai részvételhez.

Az apartheid után Dél-Afrikában több mint 450 politikai gyilkosságot dokumentáltak, és több esetben feltételezhető a rendőrség és egyes választott tisztviselők érintettsége. 2013. március 15-e óta legalább négy lakhatási aktivista lett merénylet áldozata.

Közülük az egyik egy 17 éves lány, Nqobile Nzuzua, aki 2013 szeptemberében egy kilakoltatás ellen tiltakozott. Amikor a rendőrség rálőtt a tüntetőkre, Nzuzuat menekülés közben, hátulról érték a golyók. Legutóbb szintén egy női aktivistát, Thuli Ndlovut lőtték agyon az otthonában. Nem baleset történt, Ndlovu már korábban megjósolta, hogy emberi jogi tevékenysége miatt célponttá fog válni.

A szolidaritási tüntetésen Hajas Gábor, az AVM hajléktalan aktivistája mondott beszédet, amelyben követelte a gyilkosságot megállítását és az eddig megtörtént tragédiák megfelelő kivizsgálását. Demeter Áron, az Amnesty International munkatársa beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy Dél-Afrikának van a világ egyik leghaladóbb alkotmánya, évről évre rengeteg jogsértés történik az országban. A legsúlyosabban érintett területek a HIV fertőzöttek egészségügyhöz való hozzáférése, a szexuális és reprodukciós jogok érvényesülése, a menekültek és menedékkérők jogainak érvényesülése és a rendőrségi erőszak.

A tüntetés során az AVM és szimpatizánsai gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére, akik egy része az Abahlali baseMjondolo, a dél-afrikai Kunyhólakók Mozgalma tagjai voltak. Az Abahlali egy alulról építkező, demokratikus szervezet, amely Durban városában működik. A szervezet eddig is sokat tett már a korrupciós ügyek feltárásáért és kirekesztett kunyhólakók ezreinek érvényesítette az alkotmányos jogait, igazi fenyegetést jelentve a hatóságok számára.

Az AVM elítél minden merényletet, politikai gyilkosságot és az Abahlali tagjai vagy más lakhatási aktivisták ellen elkövetett erőszak bármilyen formáját. Az AVM a petíció aláírójaként támogatja az Abahlalit abban, hogy társadalmi részvételen alapuló lakhatási politikát harcoljanak ki az ország lakóinak és részesüljenek a városok hatalmas földvagyonából.

Képek a szolidaritási tüntetésről itt

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.