Előadásunk a CEU-n

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié csoport Ámon Kata szövetséges tagunk útján meghívást kapott a CEU-ra, arra kérve minket, mutassuk be az AVM-et, munkáját, céljait, eredményeit. Ennek a meghívásnak eleget téve Ámon Kata, mint tolmács, valamint Erdőhegyi Márta és Lakatosné Jutka mentünk el bemutatni a mai magyarországi lakhatási helyzetet az AVM szemszögéből.

ceu.jpg

Lakatosné Jutka beszélt az AVM öt évvel ezelőtti megalakulásáról, a munkacsoportok feladatairól, célkitűzéseiről, eredményeiről. Sorban mutatta be az Érdekes, a Lakhatás munkacsoport, a HANEM, az Utcajogász, a Rádió alcsoport, valamint a Kiscsoport feladatait, ténykedését, eredményeit. Jutka elmondta azt a fokozatosságot is, ami jellemzően meghatározó az AVM működésében. Így utalt arra, hogy minden, hajléktalan emberek méltóságát, jogait és érdekeit sértő ügyben levelezéssel, kerekasztal-beszélgetés szervezésével, és csak végső esetben erőszakmentes demonstrációval hívjuk fel akár a kormány, városvezetés, illetve a többségi társadalom figyelmét az igazságtalanságokra, amelyek a legelesettebb réteget sújtják. Jutka Kocsis Máté polgármester irodájának elfoglalásáról készült videóval illusztrálva beszélt a szabálysértési törvényről, amely erősen korlátozza szabadságukban és büntethetővé teszi a hajléktalan embereket. Mesélt a Csányi utcai, valamint a nem is olyan régen történt, 20 éve lezárt, offshore cégnek eladott volt kórház elfoglalásáról, kapuinak megnyitásáról a nagyközönség előtt, és a zuglói per eredményéről.

Erdőhegyi Márta bemutatta jelenlegi magyarországi helyzetet: mesélt a lakhatási válságról, a fiatalok kilátástalan helyzetéről, a túlzsúfolt vagy otthonteremtéshez nem megfelelő lakásokról, arról, hogy Magyarországon nincs lakhatáshoz való jog. Beszélt az elhelyezés nélküli kilakoltatásokról, a kirekesztő lakáspolitikáról, amelyben hátrányba kerülnek a hajléktalan emberek. Márta beszámolt A Város Mindenkié által kidolgozott elsőként lakhatás projektről, a kőbányai sikerekről, ahol elértük, hogy hajléktalan emberek erdőből lakásba költözhettek, arról, hogy ebben mellénk állt a Szociális Építőtábor, valamint a Habitat for Humanity, segítve munkánkat. Elmondta A Város Mindenkié javaslatait az üres, magántulajdonú lakások kiadásának lehetőségéről, az üresen álló épületek felújításának lehetőségeiről, az üresen álló lakások megadóztatásáról, a szociális bérlakások bővítéséről.

Beszélt a minden évben megrendezett Üres Lakások Menete elnevezésű demonstrációról, melynek az a lényege, hogy felhívjuk a figyelmet a lezárt üres lakásokra és szociális bérlakásokra, a lakássokkal kapcsolatos korrupcióra, arra, hogy a döntéshozók eladják, tönkreteszik a közös vagyont, ahelyett, hogy a rászorulókat segítenék. Felhívta a figyelmet arra, hogy közérdekű adatigénylésünk alapján idén 3500 üres, lezárt szociális bérlakást számoltunk Budapesten, miközben 10 ezer hajléktalan ember él utcán, szállókon, külterületi kunyhókban.

Bemutatónk után kérdésekre válaszoltunk, és örömmel hallgattunk egy fiatalembert, aki spanyol házfoglalási példáról, a foglalt házakban élő bevándorló romániai romák és a spanyol lakáshitel-károsultak közti szolidaritásról beszélt. A tapasztalatait érdekesnek, használhatónak találtuk,  ezért úgy érezzük, hogy jó lenne, ha az AVM meghívná egy közös beszélgetésre.

Kellemes, jó hangulatú estében volt részünk, köszönjük a meghívást.

2014. október 30.                                                                                 Lakatosné, Jutka

Fotó: Papp Dóra

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.