Egy szombat az üres lakások hasznosítása jegyében: Több száz ember állt ki a felelős lakáspolitika mellett A Város Mindenkié akcióiban

Ez a cikk több mint 9 éves.

A Város Mindenkié (AVM) 2014. szeptember 27-én akciósorozattal hívta fel a figyelmet a több tízezer fővárosban üresen álló ingatanra. A csoport kora délután kb. 200 ember részvételétel tartotta meg a ma már hagyományossá vált 4. Üres Lakások Menetét, amelyen hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek és szövetségeseik tüntettek a város utcáin az üres lakások szociális célú hasznosításért. Este a csoport tagjai és kb. 100 szimpatizánsuk elfoglaltak egy közel 20 éve üresen álló épületet a VI. kerületi Benczúr utcában. A látványos foglalás után kb. 50 ember vonult a Városháza elé, ahol Tarlós Istvánnak és az összes főpolgármester-jelöltnek ezt az üzenetet hagyták egy hatalmas borítékon: „Rossz megoldás eladás, jó megoldás bérlakás”

menet_1.jpg

A nagy rendőri készültség mellett megtartott Üres Lakások Menetén négy, üres házhoz kötődő állomáson beszéltek hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek nehézségeikről. Fekete-Nagy Miklós a hajléktalanszállón uralkodó viszonyokról és a kitörés lehetetlenségéről beszélt, míg Hajas Gábor, aki hajléktalansága mellett látássérült, a fogyatékos emberek lakhatási lehetőségeinek hiányáról számolt be. Erdőhegyi Márta saját történetén keresztül mutatta be a fiatalok lakáshoz jutásának nehézségeit. „Régóta magamat tartom el, de a lakhatásom máig nem biztosított. Jelenleg munka nélkül vagyok, és egyáltalán nem biztos, hogy maradhatok szívességből a jelenlegi szobámban. Nem tudom mi lesz, ha nem tudok beszállni a költségekbe. Be kell látnom: nem sok esélyem van a jelenlegi körülmények között egy saját lakásra.” A menet végén Csuhai Ágnes személyes tapasztalatairól beszélt, arról, hogy milyen különleges lehetőség, ha valaki szállóról lakásba tud kerülni: „A szállóról kerültem a kőbányai Lélekprogramba. Itt laktam 1 évig. Először mesének tűnt az, hogy ha dolgozom és spórolok, hozzájuthatok a közösségi életből egy szociális bérlakáshoz. Ezt akkor hittem el, amikor elérkezett az idő és ténylegesen megkaptam egy felújított 24 nm-es lakást, és beköltözhettem.” A meneten többek között részt vett a Migszol Csoport is, akik a menekültek és migránsok lakhatási gondjaira hívták fel a figyelmet, a Bennfentes Kívülállók Közkórus, akik lakhatási témájú dalokkal szórakoztatták a közönséget, valamint a Rhythms of Resistance dobos csoport.

blog.JPG
A csoport és szimpatizánsai által elfoglalt Benczúr utca 4. alatti ingatlan korábban a fővárosi önkormányzat, jelenleg pedig egy offshore cég tulajdonában áll. A házban Lakatosné Jutka, az AVM aktivistája így fogalmazott: „Önkormányzati lakások ezrei állnak üresen, miközben emberek tömegesen veszítik el a lakhatásukat. Erre a kormány és a főváros rendészeti eszközökkel és tömegszállók kialakításával válaszol, és a hajléktalan embereket hibáztatja, ahelyett hogy hosszú távú lakáspolitikai intézkedéseket hoznának. Itt korábban kórház állt, most Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cég a tulajdonos, és közel 20 éve üresen áll. Ennyire nincs szükségünk kórházakra, vagy esetleg anyaotthonokra?”

A házfoglalók egy nagy molinót lógattak ki a ház ablakán, amelyen ez áll: „Foglaljatok helyet!”. A résztvevők célja az volt, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma Magyarországon a lakosság jelentős része lakhatási gondokkal küzd, valamint arra a több százezer üresen álló ingatlanra, amelyek nagy részét közpolitikai intézkedésekkel megfizethető bérlakássá lehetne alakítani. A helyszínen megjelent a terézvárosi alpolgármester Óvári Gyula, a kerületi aljegyző és a rendőrség, akik arról próbálták meggyőzni a foglalókat, hogy hagyják el a területet, mert a ház életveszélyes. Hivatkozási alapjuk egy három nappal ezelőtt dátumozott hatósági szakvélemény volt, amely a házat életveszélyesnek nyilvánította. A tűzoltóság is kint járt, de ők a közvetlen veszélyt nem erősítették meg.

vonulas.jpg

Az önkormányzati választások közeledtével a csoport különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet erre a kérdésre, hiszen a helyi önkormányzatok érdemi lépéseket tehetnek a területükön élő emberek lakhatási gondjainak enyhítése és az üresen álló épületek hasznosítása érdekében. A ma elfoglalt ingatlan jó példája annak, ahogy a magyarországi jóléti intézményrendszer a rendszerváltás óta alakult. Az eredetileg magánszanatóriumként működő, majd állami és később fővárosi tulajdonban lévő ingatlan 1931 és 1995 között kórházként szolgált, bezárása óta pedig üresen áll. Az épület 2002-ben került a Finimim Kft. tulajdonába, melynek fő tulajdonosa a Virgin-szigeteken bejegyzett Amos Overseas Ltd. Noha a cég terveiről nincs nyilvánosan elérhető információ, feltételezhető, hogy az épületet spekulációs céllal vásárolták és nem lakhatási céllal tervezik hasznosítani.

tarlos_kicsi.jpg
Az üresen álló lakások és a lakhatási célra átalakítható ingatlanok hatalmas lehetőséget jelentenek a lakhatási válság megoldásában: ezekben az ingatlanokban működhetnének szociális alapon kiadott lakások, vagy akár speciális élethelyzetekben szükséges intézmények (például anyaotthonok vagy családok átmeneti otthonai). A magántulajdonban álló üres ingatlanok hasznosítására a Városkutatás Kft. és a Habitat for Humanity kidolgozta a szociális lakásügynökségek modelljét, ami százezrek lakásgondjait tudná megoldani úgy, hogy még a lakástulajdonosok is jól járnak.

Az AVM évek óta küzd az üresen álló ingatlanok hasznosításáért. A csoport ma szervezte meg a 4. Üres Lakások Menetét, amelynek résztvevői az üresen álló ingatlanok hasznosítását követelték, számos alkalommal megfogalmaztuk szakmai javaslatainkat és eljuttattuk ezeket a döntéshozókhoz és többször tüntetettünk a kiterjedt szociális bérlakásrendszer kialakításáért és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalásáért. A csoport álláspontja szerint, ha törvénybe lenne foglalva a lakhatáshoz való jog, az magában kellene, hogy foglalja az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalmát, és azt, hogy a társadalom minden tagja számára elérhető kell, hogy legyen a megfelelő színvonalú, számára megfizethető lakhatás. A lakhatáshoz való joggal az állam nem ingyen lakást biztosít, hanem olyan intézményrendszert épít ki és olyan lakhatási lehetőségeket teremt, amellyel a bajba jutott emberek ki tudnak jutni nehéz helyzetükből. Az üres ingatlanok hasznosítása is ezt a célt szolgálhatná.

Vörös Anna képei a 4. Üres Lakások Menetéről

Vörös Anna képei a házfoglalásról

Csoszó Gabriella képei a házfoglalásról

Börcsök Zsófia képei a 4. Üres Lakások Menetéről és a házfoglalásról

Palotás Ágnes képei a 4. Üres Lakások Menetéről és a házfoglalásról

Adatok a fővárosi üres lakásokról

Szolidáris Budapestet! A Város Mindenkié megoldási javaslatai

Az elfoglalt épület történetéről részletesebben lásd itt: Vértes László: Élt 64 évig: a Benczúr utcai Kórház története (1931–1995). Orvosi hetilap 139. 1998. 38. 2266–2769.

Fotók: Vörös Anna, Csoszó Gabriella, Kispál Sándor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.