Nem az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra Kőbányán!

Ez a cikk több mint 9 éves.

hanem_fórum_kicsi.jpg2014. szeptember 4-ére tűzte ki egy hétgyermekes család kilakoltatását a Noszlopy utcában a kőbányai önkormányzat. A szociális bérlakások lebontása miatt velük együtt még további 3 gyerek és 5 felnőtt kerülhet utcára. A Város Mindenkié (AVM) felszólítja a Kőbányai Önkormányzatot, hogy senkit ne lakoltasson ki elhelyezés nélkül és biztosítson megfelelő lakhatást az érintett családoknak.

A rossz állapotú, kis alapterületű Noszlopy utcai lakásokban jelenleg összesen 6 család él. A vizesedő, penészedő építmények kiürítése évek óta zajlik. Az itt élő családok egy részének felajánlottak cserelakást, három családnak azonban az AVM-mel és a lakókkal folytatott tárgyalások ellenére sem kínált fel ilyen lehetőséget az önkormányzat. Ma Kőbányán összesen 320 önkormányzati bérlakás áll üresen.

A szeptember 4-re kitűzött kilakoltatás egy hétgyermekes családot érint, akiknek a határozott idejű szerződését a lejárat után az önkormányzat nem hosszabbította meg. A család benyújtott 90 napos halasztási kérelmet a végrehajtóhoz, amelyet azonban válaszra sem méltattak. Noha a másfélszobás lakás jelenleg sem nyújt megfelelő körülményeket a családnak, a kilakoltatással még ennél is rosszabb helyzetbe kerülnek, hiszen nincs hová menniük, így a gyermekeket az állami gondoskodásba vétel is veszélyezteti.

A másik érintett háztartásban egy elvált asszony él, fiaival és unokáival. Az ő lakáskérelmüket az önkormányzat egy korábbi tartozásra hivatkozva utasította el annak ellenére, hogy a tartozást azonnal rendezték. Áramlopással is vádolta őket az önkormányzat vagyonkezelője, noha ezt az Elmű által elrendelt szakértői vizsgálat nem támasztotta alá. A harmadik lakásban egy bántalmazó kapcsolatból elmenekült egyedülálló édesanya neveli gyerekeit. Az asszony 2001-ben nem hivatalos albérletben élt egy X. kerületi önkormányzati lakásban, ami miatt az önkormányzat szerint nem jogosult cserelakásra. Minkét utóbbi család is kapott a napokban értesítést a végrehajtótól a lakások kiürítésére, a kilakoltatás időpontját azonban még nem tűzték ki.90 napos halasztási kérelmükre egyelőre ők sem kaptak választ.

Magyarországon az önkormányzati lakásállomány a rendszerváltás óta folyamatosan csökken, jelenleg a teljes hazai lakásállománynak legfeljebb 3%-a – ami az európai átlag töredéke – és ennek is csak egy részét hasznosítják szociális bérlakásként. Mindeközben a lakásfenntartási támogatás havonta csupán néhány ezer forint, ami nyilvánvalóan elégtelen az alacsony jövedelmű háztartások lakásgondjainak érdemi enyhítésére. Pedig a nehéz anyagi helyzetben lévő és lakhatási gondokkal küzdő embereknek kizárólag a kiterjedt szociális bérlakás-rendszer és az érdemi mértékű lakásfenntartási támogatás adna lehetőséget a megkapaszkodásra. A kilakoltatással a kőbányai önkormányzat rövidtávon valóban megszabadul a problémától és a helyzet kezelésének felelősségétől, valójában azonban csak tovább görgeti és súlyosbítja a milliókat érintő lakhatási válságot.

A Város Mindenkié álláspontja szerint a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatás egy olyan embertelen és jogsértő gyakorlat, amely hatalmas károkat okoz az egész társadalomnak. Ha egy család az utcára kerül, a szülők nagy eséllyel hajléktalanszállón, a gyermekek pedig állami gondoskodásban végzik. Azon kívül, hogy ez a gyakorlat embertelen, gazdaságilag is teljesen értelmetlen, hiszen sokkal többe kerül az államnak, mintha a családoknak megfelelő lakhatást biztosítanának. Mindezek miatt az AVM és az érintettek azt kérik a kőbányai önkormányzattól, hogy függessze fel a kilakoltatásokat addig, ameddig minden érintett család lakhatási helyzete megnyugtatóan rendeződik, és ehhez biztosítson megfelelő erőforrásokat és támogatást.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.