Anyagi vagy lakhatási gondok miatt nem maradhat veled a gyermeked? 2. AVM fórum hajléktalan nőknek

Ez a cikk több mint 9 éves.

blog_4.jpg2014. június 21-én, szombaton az AVM női csoportja, a HaNEm (Hajléktalan Nők Egymásért) megszervezte 2. fórumát, ahova olyan nőket vártunk, akiknél anyagi vagy lakhatási gondok miatt fennáll a veszélye annak, hogy gyermeküket intézménybe kell adniuk.

Kemény és jól megszervezett munkával sokat dolgoztunk azért, hogy lehetőséget adjunk a segítségre szoruló és bajban lévő nőtársaiknak a fórumon való részvételre. Ezért vártuk őket a Blaha Lujza téren kihúzott AVM feliratos molinóval. Ezzel sikerült a járókelők figyelmét is felkelteni. Néhányan meg is kérdezték, kik vagyunk, mire készülünk. Már ez sem volt hiábavaló. Ketten voltunk, én, Csuhai Ági és Csurika, mindketten az AVM hajléktalanságot megtapasztalt aktivistái. A találkozóra végül Ica jött el fiával, akit az SOS gyermekfalu segítségével találtunk meg. Együtt átvonultunk a találkozó helyszínére, ahol már vártak AVM-es társaink.

Egy bemutatkozó körrel kezdtünk, hogy ki és miért jött, miért vagyunk itt és mit csinálunk. Ica négygyermekes anyaként elmondta személyes tapasztalatait, problémáit, összeültünk tapasztatcserére. Ica gyermekeit jellemzően lakhatási okok miatt választották el. Hosszú éveken át éltek külön, amikor Icának végül sikerült megvetnie a lábát, és stabil lakhatáshoz jutnia. A gyerekek fokozatosan visszakerültek az anyukához, de már meggyötörten, lelkileg leterhelten a hosszú évnyi intézményi tartózkodás és különlét miatt.

A találkozón a munkacsoportból is jelen voltunk jó néhányan: Betti, Mariann, Vera, Barbara és Csurika. Csurika elmesélte saját történetét, amikor kiskorú gyermekével Budapesten bántalmazás miatt utcára került. Fiával egy hetet töltöttek közterületen, majd végül rokoni segítséggel sikerült albérletet találniuk. Vera ismertette kutatási eredményeit, azt vizsgálta, hogy Budapesten hány gyermek kerül gyermekvédelmi szakellátásba jellemzően azért, mert a szülők szegények, illetve veszélybe került a lakhatásuk. Mindenki elmondta erről hozzáfűznivalóját.

Megnéztünk egy filmet is Törvényen kívüli szegények (Poverty Outlaw) címmel, amit utána közösen megbeszéltünk. Ez egy filmrészlet volt, amerikai szegény nők szerveződéséről Betti tájékoztatásával. Nagy hatást tett ránk a film. Ebből láthattuk, hogy az amerikai nők hogyan is szerveződtek, hogyan indultak neki a hasonló problémának, ami őket érintette. Szakszervezetet hoztak létre, és így küzdöttek együtt a megszorítások ellen a szegényekért, szegényként.

Megerősítettük, ami a filmben is elhangzott: „Ahol szegényeket érintő döntés születik, ott biztos nincs szegény ember,” „Csak azt kapod meg, amihez elég szervezett vagy, hogy elvedd!”

Kávéztunk, volt szörp és rágcsa. Bár a téma elég kemény volt, azért jól sikerült a fórum.

2014. július 28.                                                                               Csuhai Ági

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.