Találkozó a Régiók Bizottsága magyar delegációjának elnökével

Ez a cikk több mint 9 éves.

regiok_kicsi.jpgA Régiók Bizottsága (Committee of Regions – CoR) az Európai Unió intézménye, tagjai helyi (városi, megyei, stb.) választott képviselők lehetnek. A tagállamok kormányai az ország lakosságával arányosan delegálhatnak tagokat a testületbe. A Régiók Bizottsága az Európai Bizottság tanácsadó szerve; a brüsszeli döntéshozatalban a regionális és helyi érdekek megjelenítésére hivatott.

A Régiók Bizottsága jelenleg egy véleménytervezetet dolgoz ki, melynek célja, hogy javaslatot tegyen egy Európai Hajléktalanügyi Stratégiára. E dokumentum véleményezése kapcsán hívta meg a magyar delegáció elnöke, Bihary Gábor fővárosi önkormányzati MSzP-s képviselő, a frakcióban a városfejlesztési, területfejlesztési és EU-s ügyekért felelős) A Város Mindenkié csoport képviselőit egy beszélgetésre. A megbeszélésen jelen volt még Szalay András (külső szakértő, egykori CoR-tag), illetve Lendvai Anna (fővárosi önkormányzati MSzP-s képviselő, a frakcióban a szociális ügyekért felelős) is. Az AVM részéről a találkozón Bognár Eszter, Fekete-Nagy Miklós és Pósfai Zsuzsi vettek részt.

Bihary Gábor elmondta, hogy az előterjesztés abba a tendenciába illeszkedik, hogy az utóbbi időben több uniós intézmény is foglalkozott azzal a felvetéssel, hogy mivel a hajléktalanság részben a közös piac eredménye, ezért szükséges lenne európai szintű szabályozást, politikákat is bevezetni. A Régiók Bizottsága az Európai Hajléktalanügyi Stratégiáról szóló előterjesztéssel erre a felvetésre szeretne ráerősíteni; azt az álláspontot képviselni, hogy a hajléktalanság kérdésével kell az Európai Uniónak foglalkoznia. Ezen a héten volt a javaslat CoR-on belüli első tárgyalása, a dokumentum előreláthatóan június végére készül el, és ha minden jól megy, az EU 2020 stratégiájának félidős értékelésének részét fogja képezni. Mivel a javaslat előterjesztője a magyar delegáció elnöke, a velünk való találkozónak az ő szempontjából az volt a célja, hogy további érveket gyűjtsön a javaslat alátámasztásához.

A találkozón beszéltünk arról, hogy milyen elvárásokat tud támasztani az AVM az Európai Unió intézményei felé – elmondtuk, hogy meglátásunk szerint háromféle módon tudja az EU befolyásolni, hogy mi történik Magyarországon lakhatási ügyekben: egyrészt keményebb szabályozási fellépéssel (pl. kriminalizáció vagy elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalma), másrészt politikai nyomásgyakorlással az ország döntéshozóira, harmadrészt pedig az EU-s források felhasználásának szabályain keresztül.

Az Európai Hajléktalanügyi Stratégiára vonatkozó hozzászólásainkat a megjelentek érdeklődéssel hallgatták és nyitottak voltak azok beépítésére. Kisebb javaslatok mellett két általános javaslatunk volt az érintettek bevonására, és a dokumentum prioritásainak határozottabb megjelenítésével kapcsolatban.

Átadtuk és előadtuk az AVM általános lakáspolitikai javaslatait is, azok aktív beszélgetést is eredményeztek pl azzal kapcsolatban, hogy milyen megoldásokat tudunk elképzelni az üres lakások rászorultsági alapon való bérbeadására.

Összességében eredményes és gondolatébresztő beszélgetés volt; felmerült, hogy esetleg legyen folytatása is a Régiók Bizottsága javaslatának véglegesítése kapcsán.

2014. május 20.                                                                                          Pósfai Zsuzsi

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.