Elkezdődött a felújítás Kőbányán

Ez a cikk több mint 9 éves.

első_1.jpgÖrömmel jelentjük, hogy május végén újabb két hajléktalan párnak segítünk kunyhóból lakásba költözni. A tavaly tavasszal Kőbányán indult, „Elsőként Lakhatás” program kezdeti sikerének köszönhetően a Kőbányai Önkormányzat további két, üresen álló szociális bérlakást bocsátott rendelkezésünkre. Május 2-án a Habitat for Humanity művezetésével gőzerővel hozzá is fogtunk a felújításhoz a beköltözőkkel és több tucat önkéntessel együtt.

Talán sokan emlékeztek még arra, hogy 2012 júniusában a Kőbányai Önkormányzat el akarta dózerolni kb. 50 ember saját építésű otthonát a Terebesi-erdőben. Mi élőlánccal védtük a lakókat, és közben próbáltunk párbeszédet kezdeményezni a kerületi önkormányzattal. Hosszas küzdelem után sikerült rávenni őket arra, hogy ne indítsák el a bontást addig, ameddig minden ott élő ember a számára megfelelő elhelyezést nem kapja. Többen ezután a Baptista Szeretetszolgálat átmeneti szállóira vagy munkásszállásra kerültek, a Kőbányai LÉLEK-házba költöztek, illetve a Vöröskereszt lakhatási programjának lettek résztvevői. Azonban több erdőben élő háztartásnak egyik fenti lehetőség sem volt elfogadható, így az AVM és az érintettek tárgyalásba kezdtek Weeber Tibor alpolgármesterrel a lehetséges megoldásokról. Egy évvel ezelőtt, 2013 márciusában ennek eredményeképp indult el egy példaértékű kísérlet Kőbányán: két kunyhóban élő hajléktalan pár kilakoltatás helyett kunyhóból lakásba költözhetett. Megoldatlan maradt azonban további négy ember ügye. Nekik további egy évet kellett várniuk arra, hogy idén tavasszal végül megkapják a lehetőséget arra, hogy lakásba költözzenek.

Noha az „Elsőként Lakhatás” megközelítés hazánkban még kevés hagyománnyal bír, külföldön elég nagy ismertségnek örvend. Először az 1990-es évek elején az USA-ban próbáltak ki, úttörője Dr. Sam Tsemberis pszichiáter. A megközelítés a hajléktalanellátó-rendszer kudarcával néz szembe, komolyan véve a rászoruló embereknek azt az elsődleges igényét, hogy „Egy otthonra van szükségem, ahol élhetek”. Ebben a modellben a szociális munkások a lakhatás megtartásában és az ügyfél egyéb szociális és egészségügyi problémáinak megoldásában az új lakásban segítenek. A forrásokat tehát nem egy átmeneti megoldás, vagyis egy szállóra való bekerülés és az ott tartózkodás emészti fel, hanem a hajléktalan emberek helyzetének tartós megoldása.

Néhány éve hazai hajléktalan ellátó szervezetek is végeznek hasonló, kisebb programokat, és szintén pozitív tapasztalatokról számolnak be. Nemrég a Twist Olivér Alapítány a Habitat for Humanityvel és az Újpesti, illetve a Budafok-Tétényi Önkormányzattal együttműködésben olyan közterületen élő 4-5 családnak keresnek új tartós és önálló lakhatási lehetőséget, akiknek kunyhóját a 2013-as árvíz során megrongálta vagy elsodorta a Duna. A hajléktalan emberek önkormányzati bérlakásba költözhetnek, amelyet felújítanak, és ahol intenzív és egyénre/családra szabott szociális munkával segítik őket lakhatásuk megtartásában.

A Város Mindenkié szerint a Magyarországon közel félmillió üresen álló magán- és önkormányzati tulajdonú lakás szociális alapú bevonása lehetővé tenné, hogy a több ezer méltatlan körülmények között élő ember biztonságos és megfizethető lakhatáshoz jusson. Ahogy az azóta már programmá érett úttörő kezdeményezés Kőbányán bebizonyította, a tartós és önálló lakhatás nem távoli cél, ami a hajléktalan ellátórendszeren keresztül hosszas „felkészülés” során érhető el, hanem a hajléktalanságból való kilépés azonnali lehetősége.

Az építkezést egy sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes lakásátadóval zárjuk, ahol az új lakók ünnepélyesen át is veszik a közreműködésükkel felújított lakásokat. Ez előreláthatólag 2014. május 23-án pénteken 11 órakor lesz a 1103 Budapest, Kőér utca 48-ban.

A projektben együttműködő felek: Kőbányai önkormányzat, A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Habitat for Humanity, Baptista Szeretetszolgálat, Alapítvány a Társadalmi Felelősségvállalásért, Van Esély Alapítvány

A projektben együttműködő felek:

Mindenkinek nagyon köszönjük az együttműködést és köszönjük a Henkelnek és a Relantin Kft-nek, illetve egy anonim magánszemélynek is a természetbeli adományt.

Amennyiben segíteni szeretnél, a következő adományokat külön köszönettel fogadjuk: 1 db bojler, 2 db jancsikályha, falfesték és 1 db palackos gáztűzhely (ezeken kívül a lakások minden leendő bútora és felszerelése rendelkezésünkre áll).

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.