Tárgyalás a hatalommal – különleges képzés az AVM-ben

Ez a cikk több mint 9 éves.

első.jpgTárgyalás a hatalommal – ez volt a címe annak a képzésnek, amin 2014. április 26-án vettünk részt, mi AVM aktivisták. A képzést Hegedűs Dóra vezette, aki a Hős Útja projektben coach. Csodálatos létszámmal voltunk jelen – összesen  több, mint húsz AVM aktivista vett részt a képzésen.

Dóra először ismertette a képzés lényegét, majd egy képpel indított, ami alatt mindenkinél egy angol nyelvű szó is volt. Saját magunkra visszavetítve kellett beszélnünk arról, hogy mit mond a kép életünkről, életünkből, a velünk történt eseményről. Hát, részemről nagyon találó volt! (Mivel én tök kuka vagyok minden nyelven, ezért Tesszát kértem meg, értelmezze nekem az angol szót, ami az általam húzott kép alatt volt. Köpni-nyelni nem tudtam, ugyanis a megbocsájtás kártya került a kezembe, ami nálam jelenleg pont ildomos téma!)

Egy teszttel folytattuk, ami rengeteg olyan kérdésből állt, ami a hatalom képviselőivel folyatott tárgyalás esetén felmerülhet. A teszt mindig két választási lehetőséget adott, saját nézeteink alapján kellett válaszolni rá A vagy B pont alapján. A végén összesítettük, majd az útmutatás szerint kielemezhettük magunknak az elért pontszámokat, mely alapján ötféle konfliktusmegoldó megközelítése kerültünk. Ezek: versengő, alkalmazkodó, kompromisszumra törekvő, problémamegoldó és elkerülő.

harmadik_2.jpgHát, az én tesztem rém pocsék eredményt mutatott… azt hiszem nem tett jót a lelkemnek ez az eredmény. A teszt maga a konfliktuskezelés céljára szolgál. Ennek alapján Dóra részletesen ismertette, átbeszélte velünk a kezelésmódokat, valamint elmondta a a tárgyalási technikákat, amire érdemes odafigyelni minden alkalommal. A lényeg: kinek mi az érdeke, és NEM az, hogy kinek van igaza!

Dóra bemutatta a problémakezelés három típusát is, melyek az alábbiak: hatalmi eszközök  (rendészet, vagy akár sztrájk), igazság és jog (jogom van dolgozni, jogom van nem engedni dolgozni), valamint érdek (van fizetésem, van termelés). A kutatások alapján az a tapasztalat, hogy a legnagyobb számban a hatalmi eszközök vannak érvényesítve, utána következik az igazság és jog, és csak utoljára az érdek. Miközben az lenne az ideális, ha az érdek lenne a legmagasabb szinten, utána következne az igazság és jog és a legcsekélyebb esetben csak a hatalom.

Dóra beszélt a konfliktuskezelésre elpocsékolt időről is, és arról, hogy vannak vezetők, akik nem tudják kezelni a konfliktusos helyzeteket, ezért bemutatta az ún. KRESZ-rendszert ((készülés, ráhangolódás, egyezség, segítés, zárás), ami nagy segítség egy tárgyalási folyamatban. Elmondta a tárgyalásra való felkészülés lehetőségeit is, ami számunkra a tárgyalások folyamán hasznos lehet, majd beszélt a ráhangolódásról, ismertette a tárgyalás menetében jelen lévő hallgatási formákat (értő hallgatás, figyelmes hallgatás, szelektív hallgatás, az „úgy tesz, mintha” pozíciót, valamint a figyelmen kívül hagyás szintjét).

második.jpgVégül az értő figyelem kapcsán játszottunk is. Az egyik játék a tartalomról, érzésekről, szándékról, valamint az el nem hangzott dologról szólt. A másik egy kosárlabdajátékról szóló videó volt, ahol meg kellett mondani, hogy a fehér csapat hányszor passzolta saját csapatának a labdát. DE MICSODA CSALÓKA! KI LÁTTA A MEDVÉT (ami közben átsétált a játékosok között). Én ugyan pontosan számoltam a labda passzolását, de medvét nem láttam! Aztán beszéltünk az egyezségről, a közös megoldáskeresés lehetőségeiről, a győzelmi beszédről, végül pedig a siker közös megfogalmazásáról.

A rendkívül jó előadást hihetetlenül élénk figyelemmel követtük és nagyon jól éreztük magunkat!

Köszönjük, Dóra!

2014. április 29.                                                                                       Lakatosné Jutka

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.