Nagy rendőri készültség mellett tiltakozott A Város Mindenkié a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen

Ez a cikk több mint 10 éves.

budaors_2.jpg2014. február 22-én A Város Mindenkié (AVM) csoport performansszal egybekötött tiltakozást szervezett, hogy a Budaörsi úton a hajléktalan emberek előállítására kialakított intézmény bezárását és a közterületi hajléktalanságot büntető törvény eltörlését követeljék. A jelentős rendőri jelenléttel kísért akció során a csoport aktivistái egy 15 méteres transzparenst feszítettek ki az intézmény kerítésére „Zárka helyett bérlakást!” felirattal. A Bennfentes Kívülállók Közkórusa több saját dalt is elénekelt, amelybe a résztvevő közönséget is bevonta, és a tiltakozáson Erdős Virág költő is felolvasta „Szóljatok légyszi” című versét.

A 2013 végén a Budaörsi úton megnyitott járási hivatal előzménye, hogy az Országgyűlés 2013 márciusában elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását, és ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy törvényben vagy helyi rendeletben korlátozzák az életvitelszerű tartózkodást közterületen. Miután 2013 őszén a szabálysértési törvénybe újra bekerült ez a tényállás és a főváros kijelölte a „hajléktalanmentes zónákat”, megnyitották az első olyan szabálysértési irodát is Budapesten, amely kizárólag a hajléktalan emberek előállítására szolgál.

A több mint 50 ember részvételével megtartott akción Lakatosné Jutka, az AVM hajléktalan aktivistája kifejtette, hogy az iroda kialakításával a Fidesz régi terve valósult meg, hiszen Soltész Miklós államtitkár már 2010 végén kérte az önkormányzatokat, hogy keressenek a hajléktalan emberek előállítására alkalmas helyiséget. Először 2011 őszén a VIII. kerületben alakítottak ki szabálysértési irodát, ahol több száz alkalommal állítottak elő hajléktalan embereket, majd 2011 őszén nyílt meg a IX. kerületi Aszódi úti szálló, amelynek épületében rendőrségi iroda és előállításra alkalmas helyiség is található. A Budaörsi úton kialakított intézménnyel a kormány még egy lépéssel közelebb került a börtönszálló megvalósításához: az épületben a járási hivatal munkatársai 24 órában tartanak ügyeletet, miközben az előállított hajléktalan emberek „önként” igénybe vehetik a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított ún. krízisszállást.

A Város Mindenkié csoport szerint ez az intézmény szociális és emberjogi szempontból is elfogadhatatlan, mert törvényes keretet ad a fedél nélkül élő emberek büntetésére, így kényszerítve őket egy a minimális szociális elvárásoknak sem megfelelő intézménybe. Országos szinten az életvitelszerű közterületi tartózkodás üldözésére 2013. november-december hónapban 20 millió forintot, 2014 évre pedig 226 millió forintot különített el a kormány. 2013. november óta összesen 75 embert büntettek meg csak azért, mert nincsen hol lakniuk, akik közül 15 embert állítottak elő a Budaörsi intézményben. Az AVM szerint a közvagyont nem a leginkább elesett emberek üldözésére, büntetésére, hanem az elérhető és megfizethető szociális bérlakások számának növelésére kellene felhasználni.

Képek a tiltakozó akcióról

További információ az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetéséről

További információ a „börtönszállóról”

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.