Világszerte 14 városban tüntetettek a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen

Ez a cikk több mint 10 éves.

brussels_kicsi_1.jpgA Város Mindenkié csoport felhívására válaszolva helyi szervezetek és csoportok három földrészen 14 városban – New Yorktól Bangkokig és Dublintól Isztambulig – tiltakoztak Magyarország külképviseletei előtt a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen.

A Város Mindenkié (AVM) eredeti felhívásában hangsúlyozta, hogy a kormánypártok annak ellenére ragaszkodnak a hajléktalanság kriminalizálásához, hogy 2012 novemberében az Alkotmánybíróság egyértelműen kimondta, hogy a „hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie”. A kormány és a helyi önkormányzatok jelentős része azonban figyelmen kívül hagyta mind az Alkotmánybíróság döntését, mind pedig a széleskörű hazai és nemzetközi tiltakozásokat, és az Alaptörvénybe, majd pedig törvénybe és helyi rendeletekbe foglalta a közterületi hajléktalanság büntethetőségét.

A hajléktalan emberek hatósági üldözése ráadásul egy olyan átfogó, tekintélyelvű fordulatba illeszkedik, amely magába foglalja – többek között – az alkotmányos demokrácia fölszámolását, a kormánytól elvben független intézmények gyarmatosítását, a jóléti ellátásokhoz való hozzáférés szélsőséges szűkítését, a munkavállalói jogok és a sztrájkjog korlátozását, a szabálysértési jog, büntetőjog és menekültjog indokolatlan szigorítását, valamint az állami alkalmazottak kiszolgáltatottságának növelését és indokolatlan állami megfigyelését.

Február 13-án csütörtökön Bangkokban, Bécsben, Essenben és Lisszabonban, február 14-én pénteken Berlinben, Brüsszelben, Dublinban (ld. továbbá itt),Isztambulban, Kolozsváron, New Yorkban, Párizsban és Prágában, február 15-én szombaton pedig Londonban tiltakoztak a hajléktalanság kriminalizálása ellen Magyarország külképviseletei előtt. A legtöbb tüntetést követően a magyar kormánynak címzett tiltakozó közleményt adtak át a külképviseletnek. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a tiltakozások egy jelentős részét az érintetteket – tehát szegénységben élő, hajléktalan embereket – bevonó szervezetek kezdeményezték. A londoni tüntetést ott élő magyarok szervezték, helyi csoportokkal együttműködve. A nemzetközi szolidaritáshoz képes üzenetekkel csatlakoztak továbbá Bukarestből, helyi szervezetek pedig a hollandiai magyar nagykövetségnek is küldtek tiltakozó levelet.

Az AVM február 22-én szombaton 16 órától tüntet annál a szabálysértési irodánál, amit kifejezetten a hajléktalan emberek előállítására hoztak létre. A kormányhivatal az iroda fenntartására 2013-ban 20, 2014-ben 226 millió forintot költ. A Város Mindenkié csoport követeli az intézmény bezárását és a köztéri hajléktalanságot büntető jogszabályok hatályon kívül helyezését.

Rövid összefoglalók a nemzetközi tüntetésekről az AVM blogján, itt: február 13-a; február 14-e és 15-e.

Képgaléria a nemzetközi tüntetésekről.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.