Újabb hajléktalanmentes zónákat jelölt ki a Fővárosi Közgyűlés

Ez a cikk több mint 10 éves.

jutka_4.jpg2014. január 29-én ismét összeült a Fővárosi Közgyűlés, ahol első pontként tárgyalták az életvitelszerű közterületi tartózkodásra vonatkozó szabályozás módosítását, amely további területeket jelölt ki hajléktalanmentes zónaként.

A XIII. kerületi önkormányzata módosítást nyújtott be, amelynek értelmében a kerületi tulajdonú utakon és azok 50 méteres távolságon belüli területeken a továbbiakban nem lesz jogellenes az életvitelszerű közterületi tartózkodás, és a tiltott zóna határát a kerületi sportpályák, sportlétesítmények, közparkok, közterek, közkertek, a szociális és kulturális intézmények, egészségügyi szolgáltatók, közhatalmi, vagy államigazgatási szervek és a Lehel Csarnok ingatlanok telekhatárától számított eddig 200 méteres távolságról 100 méterre csökkentette. A IV. kerületi önkormányzata viszont emelte a hajléktalanmentes övezetek számát, és a Fővárosi Önkormányzat a Kelenföldi pályaudvarnál lévő aluljárót saját hatáskörében jelölte ki tiltott területnek, hivatkozással a 4-es metró becsatlakoztatására. A Közgyűlés 21 igen szavazattal mindhárom módosítást elfogadta.

A vita során Lendvai Anna MSZP-s képviselő elmondta, hogy a fővárosban már nemcsak az utcán élés üldözéséről van szó, hanem a közterületeken való ételosztások korlátozásáról is. A képviselő arra kérte a közgyűlést, hogy foglalkozzon ezzel a témával és arra kérte a főpolgármestert, hogy üljön le a kerületi polgármesterekkel, hogy minden kerületben legalább egy kijelölt ételosztó hely legyen. Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy már megállapodást kötöttek a Máltai Szeretetszolgálattal, amely szerint 6 fővárosi helyszín megnyitása a cél, ahol nemcsak ételosztás, hanem szociális munkások és egészségügyi dolgozók is jelen lesznek. A főpolgármester szerint azért nem kell a közgyűlésnek foglalkozni a hajléktalan emberek étkeztetésével, mert az a kijelölt bizottság feladata.

A Város Mindenkié csoport üdvözli, hogy a XIII. kerület csökkentette a kerületben található tiltott zóna méretét, azonban ezt lényegében csak egy kozmetikai változásnak tartja, hiszen így is a kerület nagy részében büntethetik meg a hajléktalan embereket csak azért, mert nincs otthonuk. Ezzel együtt a csoport elítéli, hogy a IV. kerület és a Főváros tovább bővíti az emberellenes rendelet hatókörét.

A csoport közérdekű adatigényléséből kiderül, hogy 2013. október 15. és 2013. december 31. között összesen 66 embert büntettek meg utcán alvásért, túlnyomó többségüket Budapest V. kerületében. A kifejezetten a hajléktalan emberek előállítására szolgáló Budaörsi úti szabálysértési irodára pedig több, mint 225 millió forintot különített el a minisztérium 2014-re. A csoport 2014. február 14-re nemzetközi szolidaritási akciónapot szervez a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.