A New York-i városvezetés a hajléktalan emberek rendészeti üldözése ellen szavazott

Ez a cikk több mint 10 éves.

frisk_kicsi.jpgMiközben Magyarországon jelenleg a kormánypártok országos és helyi szinten is a hajléktalan emberek rendészeti eszközökkel történő kiszorításával próbálják maguk mellé állítani a közvéleményt a 2014-es választások előtt, a New York-i városvezetés 2013 augusztusában kimondta: a rendőrök nem állíthatnak meg állampolgárokat kizárólag azért, mert hajléktalanok, de faji, etnikai és nemi hovatartozásuk alapján sem.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a New York-i rendőrök nem állíthatnak meg, igazoltathatnak, kérdezhetnek ki, motozhatnak meg és büntethetnek meg senkit csak azért, mert az illető hajléktalannak néz ki. Ahogy Magyarországon, az Egyesült Államokban is bevett gyakorlat, hogy a rendőrök a legelesettebb csoportokat nagyobb arányban igazoltatják és róják meg különböző szabálysértésekért. Ezek a szabálysértések idővel összeadódnak, és akár börtönbüntetéssé is alakulhatnak.

Az 1990-es évek végén, Rudolph Giuliani polgármestersége alatt terjedt el a „zéró tolerancia” elve, amely szerint a legkisebb vétségekért, szabálysértésekért is a lehető legnagyobb büntetést kell kiszabni az elkövetőkre. Mivel a rendőrök elsősorban faji-etnikai hovatartozás és az anyagi helyzet alapján „szűrik meg”, hogy kiket igazoltatnak (ezt hívják „profiling”-nak vagy „racial profiling”-nak, ha faji hovatartozás alapján történik), aránytalanul sok afroamerikai, latino és hajléktalan ember kerül be a rendőrök látókörébe. Vagyis ezeket az egyébként is hátrányos helyzetű csoportokat egy alapvetően diszkriminatív gyakorlat alapján nagyobb arányban állítják elő és börtönzik be, mint a fehér amerikaiakat, miközben nem követnek el nagyobb arányban szabálysértéseket és bűncselekményeket. A már eleve hátrányos helyzetben lévő csoportok rendészeti üldözése pedig egyértelműen a saját maguk és családjuk anyagi helyzetének és társadalmi megítélésének romlásához vezet, miközben ezek az intézkedések nem javítják bizonyíthatóan a közbiztonságot – annál többe kerül viszont fenntartásuk az adófizetőknek. Ennek ellenére a jelenlegi polgármester, Michael Bloomberg is a rendészeti ellenőrzés mellett állt ki, amiben viszont a város többi vezetője már nem támogatja.

A hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen A Város Mindenkié megalakulását segítő Picture the Homeless nevű csoport a kezdetek óta küzdött, de most a New York-i városvezetés is elismerte, hogy a hátrányos helyzetű csoportok diszkriminatív rendőri üldözése nem megengedhető. A döntés azután született meg, miután egy szövetségi bíró kimondta: a rendőrség jelenlegi igazoltatási és motozási (ún. stop-and-frisk) gyakorlata alkotmányellenes.

A bíró és a városvezetés döntése nemcsak a többi amerikai város számára lehet precedens értékű, hanem mindenkinek, aki most azt gondolja, a szegény emberek hatósági üldözése megoldást jelent egy adott település problémáira.

2013. szeptember 4.                                                                                      Ámon Kata

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.