„A hajléktalan ember nem bűnöző csak azért, mert nincs otthona” – az AVM tervezett beszéde a Honvédelmi és rendészeti bizottságban

Ez a cikk több mint 10 éves.

parlament_kicsi.pngTisztelt Képviselők! Tisztelt Honvédelmi és rendészeti bizottság!

A Város Mindenkié hajléktalan érdek- és jogvédő csoport képviseletében állok Önök előtt. Köszönöm a lehetőséget, hogy mint érintett, tolmácsolhatom A Város Mindenkié azon kérését, hogy NE szavazzák meg az Alaptörvénybe foglalt, a hajléktalan emberek kriminalizálását, megalázását, hatósági zaklatását, valamint a közterületekről, kunyhókból erőszakos eltávolítását célzó szabálysértési törvényt.

Új jelenség, hogy Pintér Sándor belügyminiszter – a módosítás benyújtója – akár elzárással is büntetné a kunyhót engedély nélkül építő, abban élő hajléktalan embereket. Tarlós István főpolgármester pedig hajléktalanmentes övezeteket hozna létre, kiszorítva a hajléktalan embereket a város bizonyos részeiből, bekényszerítve minket kritikán aluli, rovaroktól fertőzött tömegszállókra, ahol nincs magánszféra, nincs intimitás. És új jelenség az is, hogy egyes Önkormányzatok helyi rendeletben büntetnék a lomtalanításkor vagy szelektív hulladékgyűjtőkben való kutatást, onnan bármi kivételét.

Ezekkel kezdeményezésekkel megfosztanák a hajléktalan embereket az önellátás és az önálló lakhatás lehetőségétől. Nagyon sok hajléktalan ember él családias környezetben, maga építette kunyhóban, amely valódi otthonként működik. Úgy a kunyhóik, mint a benne lévő személyes tárgyaik saját tulajdonukat képezik, amit – ha rendészeti eszközökkel, kunyhóbontásokkal, szemétként kezeléssel – elvesznek tőlük, mindent elveszítenek. Maga az a helyzet megalázó, ha valaki életszínvonal alatt kénytelen élni. Ma Magyarországon otthon nélkül élni önmagában is kirekesztő, megbélyegzett állapot.

Az a rendszer, ami jelenleg működik, a hajléktalan embereket nem segíti ki a hajléktalanságból, hanem éppen benne tartja őket. A Kormánynak nem érdeke, hogy ezt a problémát orvosolja. A hajléktalan ember még nem bűnöző csak azért, mert nincs otthona, és nem a rendőri zaklatás a megfelelő társadalmi válasz, hanem az érdemi szociális lakáspolitika, és a lakhatáshoz való jog biztosítása. A hajléktalan emberek – mint mindenki más – képesek az önálló életre, ha biztosítják számukra a lehetőséget.

Tehát kérjük, hogy az Önökre ruházott hatalmas felelősségükkel ne a hajléktalan emberek ellen benyújtott javaslatokra szavazzanak, hanem álljanak A Város Mindenkié csoport törekvései és céljai mellé és támogassák a „kunyhóból lakásba, utcáról lakásba” programot.

A Város Mindenkié csoport nevében köszönöm, hogy lehetőséget kaptam, hogy elmondjuk álláspontunkat.

2013. szeptember 9.                                                                          Lakatosné Jutka

A Város Mindenkié szakmai javaslatai a hajléktalanság megelőzésére és megszüntetésére – melyet a képviselőknek is átnyújtottunk – innen letölthetők.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.