Mi nem így képzeljük el a rendet! Nyílt levél Pintér Sándor belügyminiszternek

Ez a cikk több mint 8 éves.

utcan_kicsi.jpgTisztelt dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr!

Ön 2013. május 12-én nyújtotta be a T/10749. számú törvényjavaslatát „a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek az Alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról”, amely akár elzárással is büntetné a közterületen vagy maguk építette kunyhókban élő embereket. A törvénymódosítást az Országgyűlés ezen a héten kezdi tárgyalni. A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport arra kéri Önt, hogy vonja vissza ennek a törvénymódosítási javaslatnak a hajléktalan emberek kriminalizálására vonatkozó részeit, hiszen ezzel hazánk egyik legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportját bünteti.

Bizonyára Ön is tisztában van azzal, hogy ma Magyarországon a hajléktalan emberek száma messze meghaladja a hajléktalanellátó-rendszerben rendelkezésre álló férőhelyek számát. A meglévő szálláshelyek túlzsúfoltak (különösen télen) és sok esetben embertelen körülményeket biztosítanak. Ráadásul a szociális bérlakások száma és az elérhető lakhatási támogatások összege olyan alacsony (a lakásfenntartási támogatás átlagos havi összege háztartásonként 4-5000 forint), hogy ma Magyarországon szinte lehetetlen kijutni a hajléktalanságból. Az AVM álláspontja szerint ahelyett, hogy ennyi időt, energiát és közpénzt fordítanak a hajléktalan emberek üldözésére és „tárolására”, arra kellene a kormányzati felhatalmazásukat és a rendelkezésükra álló erőforrásokat felhasználniuk, hogy elősegítsék az elszegényedett emberek megfelelő munkához jutását, amiért megfelelő bért kapva meg tudnák fizetni saját lakhatásukat. A büntetéssel csak azt érik el, hogy még kevesebb esélyünk van a talpra állásra!

Feltételezzük, hogy sem Önnek, sem kormányának nem célja, hogy a börtönöket hajléktalan emberekkel töltsék meg, és gettókba sem akarnak minket kényszeríteni. Fontos volna, hogy azokban a kérdésekben, amelyek a fedél nélkül élő embereket érintik, nem a fejünk felett döntetnének, hanem egyeztetnének az érintettekkel és az őket képviselő szervezetekkel. Nagyon sok konstruktív javaslatunk volna a hajléktalanság érdemi kezelésre, melyet örömmel megosztanánk Önnel is, ahogyan tettük ezt az elmúlt 4 év során számos alkalommal.

Tisztelt belügyminiszter úr! Mi nem így képzeljük el a rendet! Önnek nem büntetnie kellene azokat az embereket, akik az utcán és hajléktalanszállókon kénytelenek élni, hanem megérteni és kiküszöbölni azokat a társadalmi okokat, amelyek ehhez az állapothoz vezettek. Mi, jelenleg hajléktalanként élő állampolgárok is lakásban akarunk élni, nem az utcán!

Ön és kormánya megválasztásukkor hatalmas felelősséggel lettek felruházva, amely egyben azt is jelenti, hogy hatalmas lehetőségük van most arra, hogy fellépjenek a hajléktalanság megoldása érdekében. Akkor lehet rend Magyarországon, ha mindenkinek van hol laknia és mindenkinek van lehetősége méltósággal élni az életét. Arra kérjük Önt, hogy ne a hajléktalan emberek üldözése, hanem a hajléktalanság elleni küzdelem mellé álljon!

A Város Mindenkié

[email protected]

 2013. szeptember 9.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.