Ha nincs pénzed, nincs jogod sem? Kerekasztal-beszélgetés a hajléktalan embereket érő hátrányos megkülönböztetésről

Ez a cikk több mint 10 éves.

kerek_kicsi.jpgA Város Mindenkié csoport 2013. június 28-án kerekasztal-beszélgetést szervezett, ahol különböző szakemberekkel beszélgettünk a fedél nélkül élő embereket érő hátrányos megkülönböztetésről. A beszélgetést Ónody-Molnár Dóra újságíró moderálta, a résztvevők Sipos Zoltán (Vöröskereszt), Bényei Zoltán (lakásügyi tanácsadó), Kiss Róbert (BRFK), Spányik András (orvos), Bende Anna (A Város Mindenkié) és Keresztes Jenő (A Város Mindenkié) voltak.

A beszélgetés előtt Bende Anna beszélt az Utca és jog kutatás előzményeiről, és a részvételi akciókutatás módszertanáról, amelynek lényege, hogy egy társadalmi problémát azok kutatnak, akiket az közvetlenül érint. Ezután Keresztes Jenő, a hajléktalan kutatócsoport egyik tagja bemutatta a kutatás eredményeit, kiemelve a hajléktalan emberek tapasztalatait a kerekasztalra meghívott szakemberek területeit (egészségügy, rendfenntartó szervek, lakásügy, szociális ellátórendszer).

A két rövid előadást egy beszélgetés követte, amelynek során a kerekasztal résztvevői reagáltak a kutatás minden ki szerint meglehetősen lehangoló eredményeire. A Város Mindenkié számára különösen fontos volt, hogy a meghívott vendégek mindannyian elismerték a agyfokú diszkriminációt, és hajlandóak voltak közösen gondolkozni azon, hogy hogyan lehetne ezen változtatni. Különösen örültünk, hogy a BRFK képviselője nyitottnak mutatkozott arra, hogy a hajléktalan embereknek az egyenruhás hatóságokkal kapcsolatos negatív tapasztalatai csökkenjenek, illetve megszűnjenek.

Az esemény második felében a résztvevők a közönség kérdéseire válaszoltak. A résztvevő kb. 50 ember nagy része hajléktalan volt, akik egymás után tették fel kérdéseiket. A közönség soraiból érkező példák, esetek és kérdések nagyban megerősítették a kutatás azon következtetését, hogy a hajléktalan emberek aránytalanul nagy mértékben szenvednek el megalázó, felelőtlen, jogszerűtlen bánásmódot elsősorban hatóságok és az egészségügy részéről. A beszélgetés mindvégig nagyon tiszteletteljes hangnemben folyt, a meghívott vendégek a tudásuknak megfelelően minden kérdésre válaszoltak.

A beszélgetés végén A Város Mindenkié tagjai felhívták a figyelmet arra, hogyha bárkit jogsértés vagy diszkrimináció ér, arról ne hallgasson, hanem keresse fel az illetékes hatóságokat/hivatalokat és tegyen panaszt. Ha ebben bárkinek segítségre van szüksége, A Város Mindenkié Utcajogász programja mindenkit szeretettel vár a Blaha Lujza téren péntekenként 15 és 17 óra között.

A teljes beszélgetés átirata innen letölthető.

Képek a kerekasztal-beszélgetésről.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.