Utcáról lakásba: Példaértékű program indulhat Kőbányán

Ez a cikk több mint 10 éves.

first2.jpg2013. június 25-én ismét tárgyalóasztalhoz ültünk Weeber Tiborral, a X. kerületi önkormányzat szociális ügyekért felelős alpolgármesterével. A találkozón két, a Terebesi erdőben élő pár, és A Város Mindenkié három aktivistája vett részt. A beszélgetésnek három témája volt: 1) a Terebesi erdőben a 2012-es tervezett és 2013 elején megvalósult kunyhóbontás idejéből fennmaradt négy hajléktalan ember ügye 2) a Terebesi erdőben még élő hajléktalan emberek helyzete és 3) az „utcáról lakásba” program.

Először Piri, az egyik régi kunyhólakó fordult az alpolgármesterhez azzal a kéréssel, hogy segítsen neki elhelyezést biztosítani egy felújítandó szociális bérlakásban. Elmondta, hogy a betegsége miatt igen gyenge, és hosszabb távú kezelés elé néz. Tavaly, amikor a kunyhóbontások kapcsán találkozott az alpolgármesterrel, felmérték a hajléktalanszálló lehetőségét is mint alternatív elhelyezést, de ez a rohamai miatt ez számára nem megfelelő, amivel az alpolgármester is egyetértett.

Utána Zoli mondta el, hogy több, mint 6 éve lakik élettársával a Gyógyszergyár út melletti erdőben. Ezt a kunyhót a Fővárosi Önkormányzat utasítására a kerület 2013 elején elbontotta, ezért átköltöztek egy másik kunyhóba, ahol ma is lakik. Régi X. kerületi lakos, hosszú évekig albérletben is itt élt, de mivel elvesztette munkáját, fizetésképtelenné vált, így az utcára került.

Weeber úr arról tájékoztatta az érintetteket, hogy megpróbálja még két önkormányzati bérlakás felújítását biztosítani számukra. Azonban fontos, hogy ehhez az ő beleegyezése nem elég, hiszen ehhez bizottsági döntés kell, így ez majd akkor válik bizonyossá, ha a nyár végén újra összeülnek.

Elmondta, hogy Kőbányán meglehetősen áldatlan a jelenlegi lakáshelyzet: több lakást kénytelenek elbontani a veszélyes állaguk miatt, a visszajövő lakások felújítására pedig nincs pénz. Kb. 7-8 millió forint kintlévőség van és még így is nagyon sokan várnak lakásra.

Ennek ellenére az alpolgármester, úgy gondolta, hogy az önkormányzatnak érdemes lenne belevágnia egy hosszabb távú programba, amelynek keretében minden évben két önkormányzati bérlakást olyan utcán élő hajléktalan embereknek adnának, akik hajlandóak és képesek annak felújítására. Ez a kezdeményezés természetesen minden jelenlévőnek nagyon tetszett és jeleztük, hogy egy ilyen programban tudomásunk szerint a Vöröskereszt és a Szociális Építőtábor Egyesület is szívesen közreműködne.

Úgy tűnik tehát, hogy ha sikerül a képviselő-testülettel is elfogadtatni, akkor Magyarországon a X. kerületben fog először megvalósulni hosszú távú Housing First (elsőként lakhatást) program, ami mindenképpen példaértékű. Ennek a programnak az első résztvevője volt Valéria, Albert, Ferenc és Julianna, és a második körben pedig Piroska és élettársa, valamint Zoltán és Andrea fognak felújítandó lakáshoz jutni.

A két pár ügyének rendezésén kívül végül abban is megegyeztünk, hogy augusztusban szakmai kerekasztalt szervezünk, ahol az önkormányzat szakértők bevonásával tervezheti meg ezt a hosszú távú lakhatási programot. Ezen kívül Weeber úr nyitottnak mutatkozott arra is, hogy beindulása után más polgármesterekkel is megossza a program tanulságait.

A konkrét ügyeken és a hosszú távú lakhatási programon kívül a jelenleg a Terebesi erdőben élő hajléktalan emberek helyzetéről is beszéltünk (kb. 30 emberről van szó, akiknek egy részt a tavalyi bontási fenyegetés óta költözött be). Mivel az ő esetükben az AVM nem tudja elvállalni a lakásfelújítást, illetve az önkormányzatnak sincs erre megfelelő kerete, lefektettünk bizonyos minimumokat, és arra kértük az alpolgármestert, hogy ezeket a kerület minden esetben tartsa be. Ezek a következők: csak hivatalos és jogszerű eljárás keretében lehet kilakoltatni bárkit, mindenkinek ajánljanak fel emberhez méltó elhelyezést, és mindenkivel folytassanak személyes és személyre szabott egyeztetést a helyzete megoldását illetően (pl. jövedelemszerzés támogatása).

A találkozó után az AVM tagjai és az érintett kunyhólakók is úgy érezték, hogy a megbeszélés nagyon sikeres volt, hiszen az egyéni problémák megosztásán kívül egy kis lépést sikerült megtenni a hajléktalanság hosszú távú megoldása felé vezető úton!

2013. június 25.                                                            Lakatosné Jutka – Udvarhelyi Tessza

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.