Meghallgatták a felpereseket a zuglói perben

Ez a cikk több mint 11 éves.

tárgyalás_kicsi.jpgMa volt annak a polgári pernek az első tárgyalása, amelyet a 2011 októberében jogtalanul kilakoltatott emberek indítottak a Zuglói Önkormányzat ellen. A felperesek a XIV. kerület Francia út és Egressy út kereszteződésénél lévő, a MÁV Zrt. tulajdonában álló területen laktak évek óta, amikor saját építésű kunyhóikat az önkormányzat embertelen módon, minden eljárási szabályt megsértve, megfelelő előzetes értesítés nélkül felszámolta. A Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával a károsultak közel hatmillió forint kártérítést kérnek.

Az első tárgyalási napon a felperesek elmondták, hogy hosszú évek óta éltek a területen és több helyi lakossal is baráti viszonyt ápoltak. Több éve ott álló otthonuk elvesztése traumaként érte őket, és a bontás során egyik pillanatról a másikra szinte minden ingóságukat elveszítették. A felperesek közül többen egy átmenetileg megnyitott éjjeli menedékhelyen vészelték át a telet, ami azonban a jobb idő megérkezésével megszűnt, így most újra az utcán élnek. A földönfutóvá tett emberek azt kérik a bíróságtól, hogy állapítsa meg emberi méltóságuk és az egyenlő bánásmód törvényi kötelezettségének megsértését. Az önkormányzat képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte, mert álláspontja szerint a bontás nem volt jogellenes. „A hatályos magyar jogszabály kötelező jogi eljárást nem ír elő, a lehetőség elmulasztása pedig nem jogellenes magatartás” – áll az érdemi ellenkérelemben. A tárgyalás február 19-én 13 órától folytatódik a tanúk meghallgatásával.

A peres eljárás mellett a két szervezet az ügyészségen is bejelentést tett, mert álláspontjuk szerint az önkormányzat és a MÁV között egy nappal a bontás előtt létrejött bérleti szerződés színlelt, hiszen valójában a hajléktalan emberek kilakoltatását célozta. Az ügyészségen az eljárás folyamatban van.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón az AVM képviselője hangsúlyozta, hogy a zuglói eset nem elszigetelt, és több önkormányzat is próbálkozik önkényes kunyhóbontásokkal. Dombóvári László, a csoport hajléktalan aktivistája felhívta a figyelmet, hogy az AVM nem azért küzd, hogy az emberek az utcán, hanem azért, hogy senkit ne lehessen jogszerű eljárás és emberhez méltó elhelyezés nélkül kilakoltatni otthonából. Az aktivista pozitív példaként a kőbányai önkormányzatot említette, amely átmenetileg elállt kunyhóbontási terveitől és egyeztetéseket folytat az érintettekkel arról, hogyan lehetne mindeni számára megnyugtatóan rendezni helyzetüket. Az AVM és a NEKI szerint a zuglói per történelmi jelentőségű, hiszen ha a bíróság igazat ad a felpereseknek, azzal precedenst teremt minden önkormányzat számára azzal kapcsolatban, hogy a saját építésű kunyhóban élő emberekkel is teljes jogú állampolgárként kell, hogy bánjanak.

Képek a tárgyalásról itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.