Ki a jogsértő? – Újabb tárgyalási napot tűztek ki a kunyhóbontást akadályozó aktivisták ügyében

Ez a cikk több mint 9 éves.

tárgyalás_kicsi.jpgMa, 2012. szeptember 13-án volt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a szabálysértési ügynek az első tárgyalása, amit még márciusban indított a IX. kerületi Rendőrkapitányság „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” szabálysértése miatt A Város Mindenkié (AVM) csoport két aktivistája ellen. Bende Annát és Misetics Bálintot azért bilincselte meg, állította elő, és bírságolta meg a rendőrség a Határ út menti erdőben, mert igyekeztek erőszakmentesen megakadályozni, hogy a ferencvárosi önkormányzat által odarendelt munkások jogellenesen elbontsák azt a két kunyhót, ami évek óta négy állampolgár otthona volt.

A tárgyaláson Misetics Bálint elmondta, hogy mit látott a helyszínen: „Két berendezett háztartás, kanapé, konyha, kerítés, virágok, zöldségeskert, a kutyák megkötve, a tűzifa sorba rakva. Ezért tartottam különösen felháborítónak, hogy ’erdőtakarítás’ címszóval akarták elbontani az otthonokat” – mondta az aktivista. Bende Anna így nyilatkozott a bíróságnak: „Nagyon sokszor kértem, hogy hagyják abba a kunyhók bontását. Elmondtam, hogy jogszerűtlen, ami történik és kértem a rendőrséget, hogy ezt akadályozza meg, de nem hallgattak rám.” A két aktivista és ügyvédjük egy későbbi ombudsmani jelentésre is hivatkozott, amely megállapította, hogy az önkormányzati eljárás jogsértő volt: az ott lakók semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az önkormányzat tervéről, az önkormányzat a bontáshoz szükséges közigazgatási eljárást nem folytatta le, és nem gondoskodott a földönfutóvá tett emberek elhelyezéséről sem.

A Város Mindenkié álláspontja szerint ilyen körülmények között hiányzott az a „jogszerű intézkedés”, amivel szemben az aktivisták engedetlenséget követhettek volna el. Hogy bizonyítsa igazunkat, dr. Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvéde arra kérte a bírót, hogy tekintse meg az aktivisták és a rendőrség által a helyszínen készített videókat, és kérje be az önkormányzattól az intézkedéssel kapcsolatos hivatalos iratokat (ha vannak ilyenek). A bíró ebbe beleegyezett, így a mai napon nem született döntés egyik aktivista ügyében sem. A következő tárgyalás napja: 2012. október 25.

tárgyalás_mib_kicsi.jpgA fent leírt ferencvárosi ügy csak egy a sok közül: az önkormányzatok önkényes és jogsértő eljárása általános. Tavaly éppen ilyen jogsértő módon bontották el számos ember otthonát Újpalotán és Zuglóban, és ugyanerre készült a Csepeli és Kőbányai Önkormányzat is. Utóbbi két esetben az illegális kilakoltatásokat A Város Mindenkié mozgósításának és az ott lakók bátor kiállásának eredményeképpen egyelőre sikerült megakadályozni.

Noha a bírósági döntés elmaradt, A Város Mindenkié megtartja a ma délután 15 órára meghirdetett demonstrációt a Ferencvárosi Önkormányzat épülete előtt (1092. Bakáts tér 14.). Célunk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét a kormány és az önkormányzatok hajléktalan emberek ellen irányuló jogsértő intézkedésire, és követeljük az illegális intézkedésekről döntő politikusok és bürokraták felelősségre vonását és az állampolgári egyenlőség és szociális jogok biztosítását mindenki számára.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.