Újabb egyeztetés a Kőbányai Önkormányzattal – beszámoló

Ez a cikk több mint 9 éves.

terebesi_kicsi.jpg2012. július 11-én újra egyeztettünk a Kőbányai Önkormányzattal a Terebesi erdőben élő emberek helyzetének megoldásáról. A beszélgetésen az erdőlakók közül Molnár Péterné Valéria, Szabó Ferencné Piroska és Mércse Pál, az AVM aktivistái közül Dombóvári László és Udvarhelyi Tessza, az önkormányzat részéről pedig Weeber Tibor alpolgármester, Büki Péter, a BÁRKA vezetője, Grőb Krisztinán, a Lélek program vezetője és Horváthné Dr. Tóth Enikő jogtanácsos vett részt. A beszélgetés során végigmentünk azokon a javaslatokon, amelyeket az AVM állított össze a helyzet megoldása érdekében, és amelyek részletesen kifejtve innen letölthetők.

A szociális lakásprobléma kapcsán Weeber Tibor elmondta, hogy nagyon nehéz az önkormányzati lakásgazdálkodás, hiszen egyrészt alig vannak önkormányzati lakások, másrészt a meglévő lakások sokszor nagyon rossz állapotban vannak. Ezen kívül, fenntartásuk sok veszteséggel jár: Kőbányán a 2400 önkormányzati bérlakásból évi 800 millió forint vesztesége keletkezik. Weeber szerint ebből a helyzetből csak megfelelő és összehangolt kormányzati lépésekkel és rengeteg EU-s támogatással lehetne továbblépni (ami tulajdonképpen megfelel az AVM régi követelésének: felelős lakáspolitikát és kiterjedt szociális bérlakás-rendszert!)

A szociális alapú bérletek kapcsán az alpolgármester elmondta, hogy ebben az évben már nem lesz lakáspályázat Kőbányán, az egyéni kérelmeket pedig csak nagyon különleges és ritka esetekben fogadják be (pl. egészségügyi vészhelyzet), így a kunyhólakók számára ez a lehetőség jelenleg sajnos nem áll nyitva. Ezzel szemben, a most ürese álló szociális bérlakások felújításának ötletére alapvetően nyitottnak mutatkozott az önkormányzat, feltéve, ha a felújítás (pl. szakipari munkák) megfelel a kerületi vagyonkezelő feltételeinek. Abban maradtunk, hogy az AVM felkeresi azokat a civil szervezeteket, amelyek megfelelő tapasztalattal rendelkeznek és közre tudnának működni ezeknek a lakásoknak a szakszerű felújításában, az önkormányzat pedig felméri, hogy az üres lakásai közül melyek lennének alkalmasak a felújítás utáni beköltözésre. Ezzel kapcsolatban nemsokára újabb egyeztetést fogunk tartani.

Az önkormányzat jelzése szerint a kőbányai Lélek-program nyitott az erdőlakók fogadására, melyet az érdeklődők még ezen a héten fel is fognak keresni. Itt mindenkivel ún. egyéni fejlesztési tervet dolgoznak ki. A Lélek-házba (amely lényegében egy átmeneti szálló), akár rögtön, 1-2 napon belül is be lehet költözni, azonban a cél az, hogy a programból mindenki önkormányzati bérlakásba jusson (erre a célra 15 lakást újított fel az önkormányzat). A Lélek-program nagy előnye, hogy munkát is biztosít a résztvevőknek. Azoknak az erdőlakóknak, akik fizikai állapotuk vagy koruk miatt nem tudnak munkát vállalni, segítenek valamilyen ellátáshoz jutni (pl. nyugdíj). Mivel ők nem fognak tudni részt venni a Lélek-programban, Büki Péter javaslatára a Lélek-házakkal egy területen található, korábban nyaralóházként működő faházakat lakhatóvá lehetne alakítani, így az érintettek önállóságukat megtartva, de az erdőnél komfortosabb körülmények között fognak tudni majd élni. Mivel a faházak sincsenek jelenleg lakható állapotban, ezek felmérést szintén a Vagyonkezelő vállalta és a felújításba itt be szeretnénk vonni más civil szervezeteket és támogatókat is.

Hosszabban beszéltünk még A Város Mindenkié üres ingatlanok hasznosítására szóló javaslatairól. Itt az alpolgármester elmondta, hogy felháborítónak találja azt a bérbeadói gyakorlatot, hogy nem jelentik be az albérlőt egy adott címre, miközben az semmilyen jogi következménnyel nem jár a bérbeadóra nézve, viszont a lakcím hiánya hatalmas nehézségeket jelent a bérlőnek. Kiemelte, hogy a lakáskiadás nem adóköteles tevékenység, így nem érti, hogy a bérbeadók miért nem mutatnak jogkövető magatartást. (A lakcím hiány vagy a nem megfelelő lakcím a hajléktalan embereknek is nagy problémákat okoz, ezért az AVM nemsokára megjelentet egy „lakcím-kisokost”, ami reményeink szerint sokaknak fog segíteni az ügyintézésben és jogérvényesítésben.)

Az üresen álló, magántulajdonú lakások megadóztatását a polgármester jó ötletnek tartotta és azt ígérte, hogy ez ügyben beszél a kerületi adóügyi csoportjával. Ennél a pontnál az AVM jelezte, hogy ha az alpolgármester külföldi vagy magyar jó gyakorlatokra kíváncsi az üres lakások adóztatásával kapcsolatban, szívesen küldünk neki további információt, mert ez az egyik legfontosabb szakpolitikai javaslatunk ezen a téren. Végül, noha az alpolgármester nem hallott még a szociális lakásügynökségről, úgy tűnt, érdekli az elképzelés és azt ígérte, hogy utánanéz a megvalósítás lehetőségeinek.

Összességében sikeresnek ítéltük ezt az egyeztetést: az önkormányzat elkötelezettnek mutatkozott az iránt, hogy az erőszakos bontás helyett valódi és tartós lakhatási megoldásokhoz segítse a Terebesi erdő lakóit. Az érdekvédelem után most kezdődik a kemény gyakorlati munka: a faházak és lakások felújítása, az erdőből való kiköltözés és annak biztosítása, hogy jelenlegi otthonaik elhagyása után mindenki valóban a nekik megfelelő és számára elfogadható elhelyezést kapja.

2012. július 12.                                                                                                              Udvarhelyi Tessza

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.