Az AVM tagjai a FEANTSA konferencián Galwayben – beszámoló

Ez a cikk több mint 11 éves.

A FEANTSA (Hajléktalanokkal Dolgozó Nemzeti Szervezetek Európai Szövetsége) meghívására A Város Mindenkié két tagja áprilisban részt vett az írországi Galway-ben megrendezett nemzetközi lakhatási konferencián. A konferencia helyszínén, a hivatalos konferenciaprogram kezdete előtti napon megbeszélést tartott a Housing Rights Watch (HRW), a lakhatási jogok érvényesülését Európa szerte megfigyelő csoport. A HRW kampányt indít a hajléktalan emberek kriminalizálása ellen, ennek előkészítéseként is szolgált a megbeszélés, ezért itt nagy szerepet kapott a magyarországi helyzet. Az AVM két meghívottja részletesen ismertette a 2010 ősze óta bevezetett, a magyarországi hajléktalan embereket büntető intézkedéseket és azok eddigi hatásait, majd fényképekkel és videókkal illusztrálva bemutattuk az AVM kampányát, amelyet ezek ellen az intézkedések ellen folytat. A találkozó minden résztvevője mély megdöbbenéssel fogadta a magyarországi fejleményeket és sok hasznos tanáccsal láttak el bennünket arra vonatkozóan, milyen lépéseket tehetünk a egyre súlyosbodó kriminalizáció ellen.

A ’Napjaink Lakhatási Kérdései a Változó Európában’ címet viselő konferencián számos ország képviseltette magát különböző hátterű résztvevőkkel: a meghívottak között voltak jogászok, lakáspolitikai szakemberek, akadémikusok, európai szervek tisztviselői, civil szervezetek képviselői és lakhatási kérdésekkel foglkalkozó aktivisták. Ehhez mérten a konferencia programja is nagyon sokszínű volt – részt vettünk akadémiai jellegű előadásokon,  szakpolitikai kerekasztalokon, beszélgettünk lakásszegénységben élő emberekkel és az őket képviselő szervezetekkel. A konferencia szüneteiben pedig lehetőségünk volt az ismerkedésre, kapcsolatfelvételre a résztvevő szakemberekkel és szervezetekkel.

A konferencia egyik legpikánsabb mozzanata az volt, amikor az az EU tanácsadó testületeként működő Alapvető Jogok Ügynöksége (FRA) képviselője mutatta be az Ügynökség munkáját. Ioannis Dimitrakopoulos, az Ügynökség Egyenlőség és Állampolgári Jogok Ügyosztályának vezetője külön kiemelte az elmúlt időszak magyarországi intézkedéseit mint az alapjogok súlyos sérelmével járó fejleményeket. Nagy örömmel fogadtuk, hogy a panaszok, amiket az elmúlt másfél évben juttattunk el az Ügynökséghez ezek szerint célba értek, azt azonban már kevésbé találtuk örömtelinek, hogy erről csak a konferencián értesültünk – az európai állampolgárok adójából finanszírozott Ügynökségtől ugyanis soha egyetlen megkeresésünkre nem kaptunk választ. Ezért a konferencia nyilvánossága előtt meg is kérdeztük Dimitrakopoulos úrtól, mit fognak tenni a magyarországi büntető intézkedések ellen. A válasz azonban az elmúlt hónapok hallgatásához hasonlókan rendkívül csalódáskeltő volt. Az FRA képviselője az Ügynökség megbízatására és kompetenciájára hivatkozva (ami szerinte nem terjed tovább az információgyűjtésen – ami jelen esetben legfeljebb az AVM emailjeinek „fogadását” jelentette) minden aktív fellépésre vonatkozó igényünket diplomatikusan elhárította.

Összességében azért hasznos volt a konferencia, és főként a HRW megbeszélés. Néhány napon belül elindul a HRW kriminalizációellenes kampánya, amelyben nagy hangsúllyal fog szerepelni a magyar helyzet, részben annak köszönhetően, hogy az AVM aktivistái részt vettek a kampány indítása előtti megbeszélésen.

2012. június 3.                                                                                                      Dósa Mariann

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.