Látogatás a TASZ Romaprogramjánál – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

Sokunknak a kilátástalanság jut először eszébe, amikor Borsod megyére gondol. Egészen más arcát mutatja viszont a térség akkor, ha a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Romaprogramja keretében működő TASZ-pontokat látogatjuk meg, mint ahogyan A Város Mindenkié tagjai teszik rendszeresen, hogy tanuljunk a jogvédő szervezet  kezdeményezéséből, különös tekintettel a programban részt vevő helyi aktivistákra. Ekkor ugyanis nagyon szegény, de egyúttal nagyon elkötelezett, a jogaikért és a közösségükért bátran kiálló emberekkel találkozunk, akik mindannyiunk számára nagyon inspirálóak.

A TASZ Romaprogramja – ami azt tűzi ki célul, hogy elvigye „a jogot a teljes elszigeteltségben élő, ezért minden jogérvényesítési lehetőséget nélkülöző közösségekhez”, és ami többnyire a hajléktalan emberek számára is ismerős problémák: rendőri erőszakindokolatlan bírságolás vagy éppen kilakoltatások elleni fellépésben nyilvánul meg  – minden bizonnyal az utóbbi évek egyik legfontosabb kezdeményezése, és nekünk több szempontból is nagyon érdekes. Először is, úgy gondoljuk, hogy az egyenlőségért és társadalmi igazságosságért való munkálkodás különböző formái – legyen szó budapesti hajléktalan vagy borsodi cigány emberekről – lényegében ugyanannak a küzdelemnek a megnyilvánulásai. (Ezért is látogattuk meg közvetlenül a megalakulásunk után a sajókazai asszonygyülekezetet, vagy veszünk részt minden évben a Meleg Méltóság Menetén.) Másrészt, a TASZ által létrehozott aktivista hálózat fontos példája az elnyomottak képessé tételének és helyzetbe hozásához, ami  a mi csoportunknak is alapvető célja és eszköze. Végül a saját jogvédő tevékenységünk, az Utcajogász program szempontjából is nagyon tanulságos az a munka, amit a TASZ Magyarország legszegényebb településein végez.

Legutóbb Abaújszolnokra, Tomorra és Sajóbábonyra kísérte el a Romaprogram munkatársait két aktivistánk. Sokat beszélgettünk a program olyan lelkes aktivistáival, mint a tomori Siroki Laci, vagy a sajóbábonyi Csóka Károly, aki elsősorban a Romaprogram kísérő projektében, az állampolgári részvételre és a közérdekű adatok hozzáférhetőségére fókuszáló Szólj bele! programban aktív, és már eddig is neki köszönhető egy korrupt, hivatalával visszaélő jegyző eltávolítása, valamint egy óvoda bezárásnak megakadályozása is.

A Romaprogram munkatársai és aktivistái nagyon fontos és nagyon szép munkát végeznek a legszegényebb magyar állampolgárok százezreit sújtó rendszerszerű jogfosztottság nyilvánossá tétele és enyhítése érdekében. Egyelőre szinte csak ők jelentik az ellenállást mindavval szemben, amire a magyarországi közvéleményben egyébként csak elhallgatás, közöny, helyeslés vagy – nagy ritkán, l0707tasegfeljebb – a hőbörgés a válasz.

2011. augusztus 2.                                                                                                 Misetics Bálint és Dósa Mariann

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.