A Város Mindenkié Pécs közleménye Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezésével kapcsolatban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Város Mindenkié Pécs közleménye Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezésével kapcsolatban

 

Péterffy Attila a rendkívüli időszakban adott egyszemélyben felhatalmazást Nyőgéri Lajos MSZP-s képviselőnek, hogy harmadik alpolgármesterként legyen felelőse a szociális ügyeknek és a lakhatás területének. Péterffy Attila döntését azzal magyarázta, hogy a versenyszféra iramához szokott, a szakmai munka felgyorsítását várja az új kinevezettől.

Garantálja-e Nyőgéri Lajos személye, hogy a második hullám idején végre megvalósul az átfogó koordináció és átláthatóan, gyorsan születnek majd meg azok a szakmai döntések, melyek az azonnali segítségnyújtás mellett a nehéz helyzetbe került pécsi háztartások hosszútávú problémáira is reagálni tudnak?

A 2019 október 31-i közgyűlés Bognár Szilviát választotta meg a többek között szociális és lakhatási területekért felelős alpolgármesternek. 

A karantén időszaka alatt, miután már elindult a szociális szolgálatok szinte minden kapacitását lekötő, az idősek otthonmaradását támogató PAPI bevásárló rendszer, a 2020. március 25-i Online Városinfón Péterffy Attila egyik intézkedéseként a Szociális Ellátórendszer 2.0 program elindítását is bejelentette, felelős személyként Bognár Szilviát nevezte meg.

Az alpolgármester asszony meghívására ekkor csatlakoztunk ahhoz a munkacsoporthoz, amely civilek részvételével egy, a pandémiás helyzetre reagáló cselekvési terv kidolgozásába kezdett. 

Az elkészült, kilenc területre vonatkozó, konkrét javaslatokat és bevonandó szervezeteket, erőforrásokat felsoroló tervezet jóváhagyása, illetve a munka megkezdése azonban, Bognár Szilvia minden erőfeszítése ellenére, heteken keresztül a polgármester informális értekezleteinek a napirendjéből kimaradó ügy maradt, így sem figyelmet, sem jóváhagyást nem kapott.

Péterffy Attila végül Nyőgéri Lajost bízta meg a program véglegesítésével, aki már akkor informálisan birtokolta azt a bizalmat, amit a kinevezett, szociális ügyekért felelős alpolgármesternek kellett volna biztosítani a városvezetésben. Ekkor a széleskörű szakmai egyeztetési folyamat megakadt, így arról nincs információnk, hogy végül elkészült-e a Szociális Ellátórendszer 2.0 koncepciója, és ha igen, mit tartalmaz a korábban megfogalmazott javaslatokból. A szakmai nyomás ellenére a városháza kreativitásából végül mindössze alig több mint egy hónapig elérhető egyszeri támogatások kiírására futotta május végén. Időben biztosított, hosszútávú segítséget ez semmiképp nem jelentett, ha egyáltalán eljutott a híre a rászorulókhoz. Eközben pedig a koronavírus-járvány második hulláma is elért minket.

Ugyanígy járt a végül 2020 júniusától városházi egyeztetéseken lefektetett Lakhatási Kerekasztal tervezete is. Bognár Szilvia hiába hívta össze többször is a városháza képviselőit és a területen dolgozó pécsi civileket, majd terjesztette elő a tervezetet több alkalommal az akkor már hivatalosnak számító frakcióüléseken, végül szeptemberben a szakmai fórum felállítása helyett az adósságrendezés kérdését és az új pécsi lakáskoncepció alapjainak lefektetését hivatalosan a pártok kezébe adta a városvezetés, amely döntés ellen akkor nyílt levélben tiltakoztunk, több szervezettel közösen.

A Lakhatási Kerekasztal létrehozása azonban elsősorban egy másik alpolgármester aspiráns, a Népjóléti és Sport Bizottság elnöke, a Jobbikos Fogarasi Gábor ellenállásába ütközött. Nyilatkozatai alapján ő foglalkozik a lakásgazdálkodási koncepció kidolgozásával, tőle várhattuk eddig a terület rendezését. Ennek ellenére az új önkormányzat felállása óta egyetlen bizottsági ülésnek sem volt témája a készülő koncepció, az adósságrendezés stratégiája, vagy bármilyen lakásgazdálkodást érintő cselekvési terv, így nem tudjuk kik, milyen munkaterv alapján foglalkoznak a feladattal, ahogyan eredményeket sem látunk.

Október 13-án, a közmeghallgatáson Péterffy Attila elmondta, hogy nem kíván eltérni „a régóta gyakorolt döntéselőkészítési folyamattól” és az együttműködni akaró szervezetek majd csak az elkészült lakáskoncepció véleményezésében vehetnek részt, várhatóan az év végén

 

Az év vége eljött, lakáskoncepciót nem, ám új alpolgármestert bejelentettek. 

 

Péterffy Attila indoklásában a járványhelyzetben felmerülő azonnali feladatok ellátása elvonta az energiát a stratégiai munkától, ennek a felgyorsítása érdekében volt szükség új kinevezésre.

A valóság azonban az, hogy a stratégiai tervezés és döntéselőkészítés feltételei nem ellehetetlenültek a tavaszi járványidőszakban, hanem ellehetetlenítették azokat.

Ezért Nyőgéri Lajos kinevezésében A Város Mindenkié csoport nem garanciát lát a feladatok elvégzésére, hanem a szakmai szervezetekkel és a civilekkel együttműködő, az eddig a munkáját a körülmények ellenére lelkiismeretesen végző alpolgármester, Bognár Szilvia ellehetetlenítését és végső soron a bezárkózás és a cselekvési képtelenség legitimizálását. Csoportunk továbbra is elkötelezett a párbeszéd és a szakmai együttműködés mellett, ám az átláthatatlan döntéshozatal, az indokolatlannak tűnő személyi kinevezések és a városvezetés elzárkózása a nyilvános és szakmai alapú párbeszédtől egyelőre nem mutatják azt, hogy lezárult volna egy korszak 2019 októberében.

Átlátható, széleskörű szakmai előkészítést követően hozott döntéseket várunk, amelyek pártállástól függetlenül szolgálják a város és a benne élők érdekeit! 

Mert A Város Mindenkié! 

A Város Mindenkié Pécs

 

Kiemelt kép: AVM