Nyílt levél Trippon Norbert újpesti alpolgármesternek, a DK politikusának

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tisztelt Trippon Norbert! 

Egy rászoruló újpesti polgár hajléktalanná válásának a megelőzésében kérjük a segítségét. 

Megkeresésünk sürgős. 

Amint arról hírt adtunk, Újpest Önkormányzata 2022. október 19. szerda délelőtt lakoltatná ki ügyfelünket egy kerületi önkormányzati bérlakásból.

A kilakoltatás leállítását számos alkalommal kértük – írásban, telefonon vagy személyesen – Déri Tibortól, a kerület polgármesterétől, valamint Perneczky Lászlótól, a kerület népjóléti és lakásügyekért felelős alpolgármesterétől. A kilakoltatás igazolásával kapcsolatos indokaikat ismerjük, határozott álláspontunk szerint azok nem igazolják a szerdai kilakoltatást. 

Az ügy fontos előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés a 2022. szeptember 28-i ülésén elfogadta azt a 33/2022. (IX. 28.) Főv. Kgy. határozatot, amely a téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, a lakáskiürítési eljárások felfüggesztését kezdeményezte a kerületi önkormányzati tulajdonú bérlakások körében. A főpolgármester határozati javaslatát egyhangúlag fogadta el a közgyűlés: azt Déri Tibor újpesti polgármester, valamint a Demokratikus Koalíció (DK) összes közgyűlési képviselője is megszavazta. 

Ugyancsak fontos előzmény, hogy 2022. október 4-én a DK öt kerületi polgármestere, dr. Bősz Anettel, a DK főpolgármester-helyettesével közösen bejelentette a kilakoltatások leállítását a III., a VII., a XI., a XV. és a XVIII. kerületben. A moratórium a közlemény értelmében azokra a kerületekre terjed ki, amelyek polgármestere a DK politikusa – Újpestre így nem. 

Meglátásunk szerint mindaz, amit a moratórium indokolásával kapcsolatban a DK politikusai megfogalmaztak, Újpestre is igaz. Idézünk a közleményből

Az orbáni megszorítások, adóemelések, infláció és rezsiemelés miatt rengeteg család kerül napról-napra kilátástalan helyzetbe. Sokan nem fogják tudni egyszerre kifizetni a megemelkedett élelmiszerárakat és a brutálisan megdrágult rezsiszámlákat is.”
„Orbán az elmúlt 30 év legnagyobb válságát szabadította a magyar családokra, akik nem tudnak megküzdeni a rekordinflációval, sokszorosára növelt energiaárakkal. Egy felelős kormány már rég kidolgozott volna egy válságkezelő programot, de amíg egy felelős kormány felváltja Orbánékat, addig is segíteni fogunk a Demokratikus Koalíció polgármesterei által vezetett kerületekben!

Újpesten sem a polgármester, sem a lakásügyekért felelős alpolgármester nem a DK politikusa. A kerületben azonban a DK az ellenzék meghatározó pártja, Ön a kerület egyik alpolgármestere, és a Népjóléti és Lakásügyi bizottság elnöke ugyancsak a DK politikusa.

Arra kérjük Önt, hogy segítsen nekünk elérni, hogy Újpest Önkormányzata is csatlakozzon azokhoz a kerületekhez, amelyek a DK álláspontjának megfelelően, a kormányzati megszorításokra és a megélhetési válságra tekintettel már bejelentették az önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatások 2023. április 30-ig történő felfüggesztését! 

Arra kérjük Önt, hogy segítsen nekünk megelőzni ügyfelünk, egy rászoruló újpesti lakos hajléktalanná válását; segítsen elérni a szerdára tervezett kilakoltatás leállítását! 

Szíves közreműködését előre is köszönjük! 

Tisztelettel,

A Város Mindenkié kollektívája

Frissítés (2022.10.19.): Sikerült megoldást találni annak a rászoruló újpesti lakosnak az ügyében, akiről a fenti közleményt írtuk. Ügyfelünk továbbra is egy számára megfizethető, önkormányzati bérlakásban lakik majd, de egy másik lakóházban. Köszönjük mindenkinek, aki kiállt a kilakoltatással fenyegetett újpesti polgár mellett!