A fideszes polgármester egy 67 éves rászoruló nőt tenne utcára – miután megszavazta a kilakoltatások felfüggesztését

Ez a cikk több mint 1 éves.

A 67 éves, egyedülálló idős hölgyet annak ellenére tenné Belváros-Lipótváros Önkormányzata két nap múlva hajléktalanná, hogy a kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter a Fővárosi Közgyűlés 2022. szeptember 28-i ülésén szavazatával támogatta azt a határozati javaslatot, amelynek elfogadásával a kilakoltatási moratórium önkéntes meghosszabbítását kezdeményezte a testület. Ily módon Belváros-Lipótváros Önkormányzata maga is vállalta, hogy azonnal intézkedik a kilakoltatási eljárások felfüggesztéséről. 

Erre tekintettel A Város Mindenkié csoport (AVM) a múlt héten írásban fordult Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterhez, hogy erősítse meg az idős, rászoruló polgár ellen folyamatban lévő lakáskiürítési eljárás felfüggesztését. Az önkormányzat ma megküldött válaszában határozottan elutasította a kilakoltatás leállítását, viszont levelükhöz mellékelték azt a formanyomtatványt, amelyen a belvárosi lakos kérelmezheti egy hajléktalanszállóra való felvételét. 

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok körüli szervezett bűnözésről elhíresült belvárosi önkormányzat kormánypárti polgármestere tehát múlt héten vállalta a kilakoltatások leállítását. Majd néhány nappal később egy rászoruló, idős, krónikus beteg polgárt tenne hajléktalanná. Nyilván az önkormányzat által 2016-ban elnyert „Idősbarát Önkormányzat” elismerés szellemében.

Az AVM ügyfele, Zsuzsa (aki egyébként a bölcsészettudományok doktora) 2013 óta lakója annak a szükséglakásnak, amelyből az önkormányzat csütörtökön lakoltatná ki őt. A 2013-ban megkötött, határozott idejű lakáshasználati szerződését a tulajdonos önkormányzat kisösszegű díjhátralék miatt 2016 novemberében felmondta, és 2018-ban bírósági úton is intézkedett a lakás kiürítéséről. Tette ezt annak ellenére, hogy ügyfelünk a számára kiszámlázott fűtési díjhátralék összegét vitatja, hiszen azok egy része tudomása szerint még azelőtt keletkezett, hogy ő a lakást használatba vette volna. 

Zsuzsa egészségügyi állapota sokat romlott azóta, hogy az önkormányzat kilakoltatással fenyegeti őt. Helyzete a kilakoltatás leállítása nélkül teljesen kilátástalan: a levonásokkal terhelt, kis összegű nyugdíjából nyilvánvalóan nem tudná megfizetni a magánbérleti szektor egekbe szökött lakbéreit. Amennyiben Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester mint a végrehajtást kérő önkormányzat képviselője nem hajlandó felfüggeszteni a lakáskiürítési eljárást, akkor egy rászoruló, idős belvárosi polgártársunkat, minden bizonnyal élete végéig, hajléktalanná tenné.

Ahogyan azt az önkormányzat felé való megkeresésünkben is felajánlottuk, a fennálló lakáshasználati és fűtési díjhátralék alapítványi támogatások segítségével való kiegyenlítésében a kilakoltatás leállítása és ügyfelünk lakhatásának biztosítása esetén azonnal intézkedni tudunk. Ily módon a lakáskiürítésre irányuló eljárás felfüggesztése egyszerre tenné lehetővé, hogy az önkormányzat a hajléktalanná válás megelőzésével kapcsolatos törvényi kötelezettségét teljesítve rendezze egy rászoruló idős hölgy lakhatási helyzetét, valamint azt, hogy az önkormányzat rövid időn belül teljes mértékben hozzájusson a kapcsolódó kintlévőségéhez.

Az önkormányzat a mindkét fél számára elfogadható megoldás megtalálásához nyújtott segítségünket visszautasította. Az idős, beteg polgár hajléktalanná tételét azzal próbálták igazolni, hogy egyrészt leírták, mennyit „segítettek” neki (úgy tűnik, nem eleget). Másrészt „együtt nem működőnek” minősítették őt – amivel kapcsolatban az AVM a tisztelt döntéshozók figyelmébe ajánlja azt az eshetőséget, hogy egy rászoruló polgár jó eséllyel együttműködőbb akkor, ha az önkormányzat nem a hajléktalanná tételén, hanem a helyzet rendezésén, a lakhatása megőrzésén szorgoskodik. 

Az AVM minden esetben igyekszik tárgyalásos úton, a nyilvánosság bevonása nélkül megelőzni a csoporthoz forduló rászoruló lakosok kilakoltatásának és hajléktalanná válásának a megelőzését. A fentiek alapján immár a nyilvánosság előtt is kénytelenek vagyunk felhívni Belváros-Lipótváros Önkormányzata figyelmét a hajléktalanná válás megelőzésének biztosításáról szóló, törvénybe foglalt – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) 12. pontjában rögzített – kötelező feladatára.

Felszólítjuk Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert, hogy a fővárosi közgyűlési vállalásának megfelelően, állítsa le a rászoruló, idős hölgy kilakoltatását!

Ha a polgármester nem intézkedik a kilakoltatás leállításáról, az AVM csütörtökön polgári engedetlenséggel – élőlánccal – fogja akadályozni az idős, rászoruló polgár hajléktalanná tételét. 


A címlapkép forrása: 24.hu