10. Lakásmenet – Csatlakozz te is!

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Város Mindenkié (AVM) 2022. szeptember 18-án, két év kihagyás után újra, immár tizedik alkalommal szervezi meg a Lakásmenetet, egy vonulással egybekötött demonstrációt, hogy hangot adjon a legsérülékenyebb társadalmi csoport – azaz hajléktalanná vált embertársaink – követeléseinek, és tüntessen a lakhatási szegénység minden formája ellen.

Ma Magyarországon mintegy 3 millió ember, a lakosság egyharmada él bizonytalan vagy méltatlan lakhatási körülmények között, és tízezrek alszanak éjjeli menedékhelyeken, utcákon és erdőkben.

Biztos lakhatás nélkül nincs emberhez méltó élet, nincsenek bensőséges emberi kapcsolatok, és nincs egészség. A kormánynak az lenne a feladata, hogy enyhítse a lakhatási válságot, ehelyett azonban inkább csak elmélyíti azt következetesen szegényellenes osztálypolitikájával.

A lakhatási szegénység rendkívül sokrétű probléma. Másképpen sújtja a megfizethető albérletet kereső egyetemi hallgatót, és másképpen a hajléktalanszállóra száműzött otthontalant. Lakásmenetünkre egyaránt hívunk minden érintettet, de szokás szerint ezúttal is kijelöltünk néhány tematikus fókuszpontot, amelyeket különösképpen is fontosnak tartunk.

1. Felelős lakáspolitikát követelünk – és először is arra szólítjuk fel a döntéshozókat, hogy változtassanak a hajléktalanellátó tömegintézményekben élők embertelen lakhatási körülményein:

Otthont, ne tömegszállást!

2. Felelős lakáspolitikát követelünk – és másodszor arra szólítjuk fel a
döntéshozókat, hogy célzott lakhatási programokkal teremtsék meg a hajléktalan
emberek társadalmi visszailleszkedésének feltételeit:

Kiutat az ellátórendszerből!

3. Felelős lakáspolitikát követelünk – és harmadszor arra szólítjuk fel a
döntéshozókat, hogy bővítsék a megfizethető lakások körét:

Méltányos szociális bérlakásrendszert!

Szeptember 18-án ezekkel a jelszavakkal tüntetünk a biztos lakhatásért. Demonstrációnk 15:30 órakor kezdődik a Bakáts téren. Innen vonulunk át a Palotanegyedből a Magdolna negyedbe, célállomásunk pedig a II. János Pál pápa tér, ahol négy beszéd hangzik el:

Udvarhelyi Tessza (az AVM alapító tagja), Kiszely Tibor (az Utcáról Lakásba!
Egyesület tagja), Tamás Gáspár Miklós (filozófus) és Lakatosné Jutka (az AVM volt hajléktalan aktivistája) fog felszólalni. Tüntetésünket koncerttel zárjuk.

Legyünk minél többen!