Segítsünk egy háromgyermekes család lakhatásában! Érjen véget a 3 éve tartó kálvária!

Ez a cikk több mint 1 éves.

2008-ban Ferenc édesanyja 2 millió Ft-ért megvásárolt egy házat Kiskunlacházán, hogy nyugodt körülményeket teremthessen öt kiskorú gyermeke számára, akiket akkor már egyedül nevelt. Az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéd mulasztása miatt azonban a tulajdonosváltást nem jegyezték be a földhivatalban. Így aztán a korábbi tulajdonos évről évre gyarapodó adósságát továbbra is az ingatlanra terhelték, végül 2019 májusában négyszázezer forintért elárverezték a házat. A család utólag értesült arról, hogy többé nincs otthona.

A végrehajtótól kapott felszólítás értelmében a családnak 2020. április 30-ig el kellett volna hagynia az ingatlant, az eljárást azonban a járványügyi veszélyhelyzet idejére felfüggesztették. Egyelőre tehát a házban maradhattak a lakók, köztük a már felnőtt Ferenc és párja, Melinda, valamint három gyermekük. Az új tulajdonos azonban rendszeresen megjelent a portán – leginkább akkor, amikor Melinda egyedül volt otthon a kicsikkel –, zaklatta a családot, és fenyegetőzött, így a helyzet tarthatatlanná vált. Melinda 2021 őszére gyermeket várt Ferenctől, de júliusban – a szorongás ártó hatásai miatt is – a magzat meghalt.

2021 augusztusában a család végül „elmenekült” az önhibáján kívül elárverezett házából. Néhány családtag egyéni utakon keresett boldogulást, az édesanyát is befogadta az egyik rokona. Ferenc, Melinda és három gyermekük azonban különösen nehéz helyzetbe kerültek. Először egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban próbáltak új életet kezdeni. A rossz állapotú házért, amelyben laktak, irreálisan magas bérleti díjat kellett fizetniük, de pontosan eleget tettek a szerződésben foglalt kötelezettségeiknek, és semmiféle panaszra nem adtak okot. Mivel azonban a bérbeadó rendszeresen megjelent a házban, és nyomasztóan rátelepedett a család életére, Ferencék néhány hónap múlva visszaköltöztek Kiskunlacházára. Ekkor egy szűkös padlásszobában húzták meg magukat. Így teltek el újabb hónapok, miközben hiába kerestek albérletet a környéken.

2022 június elején végül találtak egy bérbe vehető ingatlant egy közeli településen. A ház bútorozatlan, és a korábbi lakók által felhalmozott díjhátralék miatt jelenleg áram sincs benne, mégis: kis segítséggel ez megfelelő hely lehetne a család számára.

Ferenc eddig is folyamatosan dolgozott, hol építőipari segédmunkásként, hol napszámosként. Mostanra a legkisebb gyermek is óvodás korú lett, így ősztől Melinda is munkát vállalhat, az albérlet fenntartása tehát biztosítva lesz.

Ahhoz azonban szélesebb összefogásra van szükség, hogy a család, amelynek jelenleg semmilyen megtakarítása nincsen, élhető körülményeket tudjon teremteni új lakóhelyén (vissza kell kapcsoltatni az áramot, be kell szerezni a szükséges bútorokat és az alapvető háztartási kellékeket).

A Város Mindenkié aktivistáiként több mint egy éve követjük figyelemmel a család példátlan lelkierővel folytatott küzdelmeit. Szívből reméljük, hogy a hányattatások után Ferenc, Melinda és a három kisgyermek végre nyugalomra lelhetnek új albérletükben. Ehhez azonban a Ti segítségeteket is kérjük.

Kérünk, segítsetek a családnak, hogy az őket ért igazságtalanság és az elmúlt három év megpróbáltatásai után végre igazi otthonra találhassanak. Segítsetek összegyűjteni a áram visszakapcsolásához és a normális lakókörülmények megteremtéséhez szükséges hiányzó 250 000 Ft-ot. Támogassátok őket erőtök szerint – bármilyen csekély összeg is nagyon sokat jelentene nekik!

Adományaitokat az alábbi bankszámlaszámra küldjétek:

Szabó Melinda

Takarékbank Zrt.

50435490-10003798