In memoriam Sebál Pista

Ez a cikk több mint 2 éves.

Pista, Sebál István itt hagyott minket 2021 december végén. December 25-én még egy kedves üzenetet találtam tőle a lakásom ajtajára ragasztva egy fenyőággal (mint ahogy minden nagyobb ünnepkor): Boldog karácsonyt és névnapot! Aztán 26-án még találkoztam vele, mert jött takarítani a társasházunkat – ahogyan mindig és megbízhatóan az elmúlt években.

De nagyon rosszul érezte magát, és ledőlt édesanyám lakásában pihenni egy órára – az a Pista, aki soha, se soha nem volt hajlandó segítséget kérni. Már ekkor nagyon izgultunk érte, és ahogyan utóbb kiderült, pár napra rá tüdőgyulladásban meghalt.

Bármennyire is morgós és zárkózott volt, én szerettem őt. És azt hiszem, ő is engem. A Város Mindenkiéhez 2014-ben csatlakozott: eredetileg angolul tanulni jött, aztán ott ragadt. Bár utálta a politikát, néha azért mégiscsak segített a szervezési és érdekvédelmi munkában: tüntetéseken segített pakolni, cipelni, részt vett a KENYSZI rendszer bevezetésekor indított AVM-es kampányban, tesztelőként ellenőrizte a józsefvárosi kormányhivatal diszkriminatív gyakorlatát a lakcímbejelentésekkel kapcsolatban, és még a zaklató igazoltatások elleni kampányban is részt vett.

A rossz lába ellenére nagyon szerette a sportot. Részt vett a Migszol által szervezett focibajnokságban az AVM csapatának tagjaként, és nagyon szeretett pingpongozni is. Az egyik aurórás pingpong bajnokság szervezésébe kifejezetten az ő kedvéért kezdtem bele, mert annyit nyúzott, hogy mikor ping-pongozunk már. Nem került dobogós helyre, de a díjakat és okleveleket ő adta át.

Pista végzettsége szerint targoncakezelő volt, ahogyan az Utcáról Lakásba Egyesület munkakereső csoportjában feltett hirdetésében is látszik, de dolgozott a Közélet Iskolájában is (ő hordta ki a Feketemosó című lapunkat), és sok-sok-sok éve ő a takarító abban a társasházban, ahol lakom.

Pista elég sokat és sokáig élt az utcán, de nagyon nem szerette a hideget, így télre szinte mindig meghúzta magát valamelyik éjjeli menedékhelyen. Az utóbbi években a Baptista Integrációs Központban élt a Grassalkovich úton.

Nagyon utált szerepelni, de 2017-ben sikerült rávenni, hogy ő is megjelenjen a Lakásmenethez készített toborzó videónkban. Természetesen a videóban egy szót sem szól, de kétszer is szerepel benne, és még így is teljesen magát adja, szóval érdemes megnézni.

Pista, jobb életet érdemeltél volna, hiányozni fogsz!

Udvarhelyi Tessza
és a Város MIndenkié Csoport közössége

Kiemelt kép: AVM galéria