A Város Mindenkié a parlamenti képviselőket, az Utcáról Lakásba! Egyesület az önkormányzatokat szólította meg, hogy elejét vegyék a kilakoltatásoknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Város Mindenkié, az Utcajogász Egyesület és az Utcáról Lakásba! Egyesület a kormányt és az önkormányzatokat is figyelmeztette arra a veszélyre, hogy ha nem hosszabbítják meg a május 4-én lejáró kilakoltatási moratóriumot, tömegek kerülhetnek az utcára. Az ellenzék törvénymódosító javaslatot nyújt be a Parlamentben.

A kilakoltatási moratórium a 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet értelmében ma, május 4-én véget ér. Ennek következtében nagyon sok család kerülhet az utcára a járvány és a gazdasági válság idején, azután, hogy a moratórium meghosszabbítását az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága elutasította. A Város Mindenkié levélküldő kampányt indított, amelyben Kásler Miklóst és Gulyás Gergelyt címezve szólalnak fel a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáért, a legelesettebbek védelmében. A levélíró kampányhoz bárki csatlakozhat az aHang felületén.

A Parlamenti pártokhoz és a Minisztériumhoz is fordultak a szervezetek, törvénymódósítást sürgetve. Miután a kormány nem válaszolt megkeresésükre, az öt parlamenti ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd), valamint Szél Bernadett független parlamenti képviselő a Momentum támogatásával a mai nap nyújtja be A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület törvénymódosító javaslatát, amely a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig, országosan, minden típusú lakás esetében meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot. (A módosítás szükségességére egyébként az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet.)

Amíg a kormány nem cselekszik, az önkormányzati lakások esetében az önkormányzatok saját hatáskörben is megakadályozhatják a kilakoltatásokat. Az Utcáról Lakásba! Egyesület ezért levélben kereste meg az összes budapesti kerületet és az 50.000 főnél nagyobb települések önkormányzatait, hogy amennyiben a kormány nem lép ebben a helyzetben, hosszabbítsák meg a településen a kilakoltatási moratóriumot saját hatáskörben, különös tekintettel a gyerekes családokra, hiszen esetükben – habár a szegénység miatt jogszerűtlen a gyerekek elszakítása a szülőktől, a gyakorlatban azonban sajnos sok példa akad erre – a család szétszakítását is jelentheti az otthonuk elvesztése.

Az önkormányzatok között vannak, akik már éltek is ezzel a lehetőséggel: a Fővárosi Önkormányzat már 2020 júniusában rendeletet hozott az elhelyezés nélküli kilakoltatások megtiltásáról, de jó példával járt el a Terézvárosi Önkormányzat is, amely április végén döntött arról, hogy november 15-ig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot. Nemcsak Budapesten történt hasonló intézkedés, Eger Város Önkormányzata szintén rendeletet hozott, amely szerint a különleges jogrend végéig meghosszabbítható azoknak a bérleti szerződése is, akiknek tartozása van.

Az Utcajogász arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak az állami vagy önkormányzati lakásban lakó bérlőknek, akiknek a veszélyhelyzet idején járna le a szerződése, az ország egész területén lehetősége van egyoldalú nyilatkozattal meghosszabbítani a szerződésüket. Erről részletesen itt olvashatnak.

Címlapkép: AVM saját fotó