Nyílt levél Kiss László III. kerületi polgármesternek a 13 privatizálandó lakás kapcsán

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tisztelt dr. Kiss László Polgármester Úr!

Nyílt levelünkben arra szeretnénk kérni, hogy vonja vissza a Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tulajdonában álló üres lakások tulajdonjogának értékesítésére kiírt pályázatot! A lakásprivatizáció csak rövidtávon jelenthet segítséget, hosszútávon mindenképpen a kerület és a helyi lakosok fogják elszenvedni az önkormányzati lakástulajdon csökkenésének következményeit.

A Város Mindenkié csoport 11 éve küzd, hogy enyhítse a Magyarországot sújtó lakhatási válságot. Csoportunkban hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek, valamint középosztálybeli szövetségeseik igyekeznek felhívni a figyelmet és megoldást találni arra a rendszerszintű problémára, aminek következtében ma tízezrek kénytelenek az utcán, és százezrek élnek rossz lakhatási körülmények között. Ezekhez a rendszerszintű problémákhoz tartozik az is, hogy a rendszerváltást követően az önkormányzatok – a gyors haszon reményében – nagy arányban privatizálták lakásállományukat.

Lassan az ellenzék számára (is) közhelyesen ismételgetett szólammá kell váljon, hogy ma Budapesten kevés az (önkormányzati) szociális bérlakás. A problémát már több tucat ellenzéki politikus, független civil szervezet és szakértői, nemzetközi szervezet elismerte; nem szabad a közösségi tulajdonban lévő (önkormányzati) ingatlanoktól megszabadulni! Mert – ahogy a jelen magyar lakáspiacon is – amikor a magántulajdon dominálja a lakáspiacot, az a világon mindenütt a lakhatás terén való egyenlőtlenségek növekedéséhez, a lakhatási szükségletek kielégítésének komoly hiányosságaihoz vezet; ez végső soron a hajléktalanság egyik okozója.

Mélyen elítéljük azt a rendszert, amely az önkormányzatoktól megvonja az őket fenntartó forrásokat, mivel hiszünk abban, hogy a képviseleti demokrácia egy jól működő és kiterjesztett válfaja az, amikor az erős és jogokkal ellátott, forrásokkal biztosított helyhatóságok kiegészítik a központi kormányzatot; ezzel lehetőséget teremtve az állampolgároknak a közös, helyi ügyeik közvetlen szervezésére, abba való beleszólásra.

Együttérzünk az önkormányzattal, annak vezetőivel, akik 2019-ben bizonyosan nem arra vállalkoztak, hogy kivéreztetett költségvetéssel kormányozzák településeiket. A feladat minden bizonnyal nehéz, nagy megpróbáltatás, hogy az állam által okozott hiányt milyen forrásokból fedezzék, ugyanakkor abban is hiszünk, hogy 2019-ben az újonnan megválasztott képviselők és polgármesterek abban a reményben is kapták a választóktól a bizalmat, hogy máshogy csinálják. Máshogy, mint azt elődeik tették, és ebbe beletartozik az is, hogy megértik, felfogják, hogy az önkormányzati vagyont, azaz a közös tulajdonunkat nem kiárusítani, hanem felelős vezetőként a köz javára kell fordítani.

Fájdalmas meglepetésként ért minket, mikor pár napja értesültünk róla, hogy az Ön által vezetett önkormányzat 13 db. önkormányzati tulajdonban álló ingatlant szeretne értékesíteni. Az ingatlanok közül 7 komfortos és 4 összkomfortos, azaz bizonyára azonnal költözhető lenne rászoruló családok számára. Az önkormányzat 243 milliót vár bevételként, ez csupán az állam által megvont 11 milliárdnak a 2,2%-a, a 2021-es takarékosabb önkormányzati költségvetésnek csupán 0,75%-a. Bizonyára a gyorsan előteremthető milliók jó megoldásnak tűnnek. Mindazonáltal, a 13 lakás privatizációja, csupán rövidtávon jelenthet bármiféle megoldást a költségvetésben. 

A már így is szűkös szociális bérlakás szektorban minden egyes önkormányzati lakás kincs! Olyan kincs, amely ezer és ezer várólistán szereplő, nélkülöző család számára jelenthet megnyugvást, biztos lakhatást. Egy ilyen ingatlantól sem szabad megszabadulni. 

 

Kérjük, hogy a Polgármester Úr és a teljes önkormányzat vegye fontolóra, hogy valóban privatizálják-e a tervezett 13 ingatlant. Hiszen hasznosabb lenne azokat megtartani arra a célra, amire valók: a településen élő rászoruló embereknek nyújtsanak hajlékot.

 

Bízva megértésében és felelős döntésében:

A Város Mindenkié csoport

 

Budapest, 2021. március 26.

Kiemelt kép: AVM galéria