Rabosították az AVM aktivistáit

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Város Mindenkié (AVM) évek óta számos fórumon szorgalmazza, hogy a Fővárosi Önkormányzat biztosítsa legalább 150 ingyenes, akadálymentes, éjjel-nappal nyitva tartó nyilvános illemhely üzemeltetését Budapesten. A csoport – e kampánya keretében is – elsősorban a hajléktalan emberek érdekeit tartja szem előtt, akik gyakran az utcán kénytelenek elvégezni a szükségüket, emiatt viszont megbírságolják őket köztisztasági szabálysértésért. De aligha szorul magyarázatra, hogy a kisgyermekes szülők, a mozgáskorlátozott és idős emberek, az inkontinenciával élők, a közterületen dolgozó munkások, valamint a vendéglátóhelyek átlag fölötti koncentrációja miatt különösen szennyezett negyedek lakói számára is nagyon fontos, hogy sokkal több közvécé legyen
a városban.

Az AVM már 2017-ben az ombudsmanhoz fordult, aki az AJB-1944/2017. számú ügyhöz kapcsolódó jelentésében – többek között az emberi méltósághoz és a testi-lelki egészséghez fűződő alapjogokra hivatkozva – felkérte a belügyminisztert és Budapest főpolgármesterét a probléma rendezésére.

Az aktivisták hosszú hónapok munkájával fölkeresték az összes fővárosi közvécét, felmérték az állapotukat, kidolgoztak egy javaslatcsomagot az önkormányzatok számára, petíciót indítottak, sajtóközleményeket jelentettek meg – érdemi változásra azonban mindeddig nem került sor.

2020 novemberében az AVM tagjai a politikai véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat gyakorolva – a szélesebb nyilvánosság figyelmének felhívása céljából – fölfestettek néhány feliratot a járdák aszfaltjára a Városház utcában és a Ferenciek terén. Sablonokat és festéket használtak, a rövid szövegek semmilyen sértő üzenetet nem tartalmaztak („Közvécéket Budapestre”; „Toalett – hova lett?”; „Közvécé – közügy”). Egy járókelő följelentette az aktivistákat, a rendőrség (két járőrautó) pedig tüstént lecsapott rájuk. A rendőrök az aszfalt „állagsérülésének” felmérésére szakértői csoportot hívtak ki, amely a „kárt” 205 ezer Ft-ban állapította meg. Az AVM tetten ért tagjait – a fentiekben
leírt „bűncselekmény” vádlottjaiként – 2021. január 5-én az V. kerületi
Rendőrkapitányságon rabosították.

A Város Mindenkié nem ismeri el a „bűnösséget”, teljességgel megalapozatlannak tartja a vádat, értelmezhetetlennek tekinti az aszfalt 205 ezer Ft-os „értékcsökkenésére” vonatkozó szakértői becslést, és felháborítónak véli, hogy ugyan a nyilvános illemhelyek emberi méltóságot sértő hiányának orvoslása ügyében hosszú évek alatt sem történt semmi, azokat az aktivistákat azonban példás gyorsasággal sikerült meghurcolni, akik – a politikai véleménynyilvánítás szabadságával élve – felhívták a figyelmet a problémára.

Kiemelt kép: Képrészlet az Ó, testvér, merre visz az utad? című filmből