Nyílt levél Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének címezve

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több civil szervezet fordult Kásler Mikllóshoz a társadalombiztosítás változásainak okán. A már hatályban lévő jogszabály szerint annak, akinek hat hónapot meghaladó TB tartozása van, a TAJ-száma érvénytelenné válik. „Piros lámpássá” válik a rendszerben, vagyis nem jogosult az ingyenes egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, sőt a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell majd. A könnyítés akut esetben annyiban merül ki, hogy a számlát – a bizonyos esetekben életmentő – orvosi beavatkozást követően is ki lehet egyenlíteni.

120970592_3537499502983419_5523691559487244089_n_1.jpg

Tisztelt Miniszter Úr!

Az alulírott szervezetek mélységesen felháborítónak és kimondottan veszélyesnek tartják az július 1-én hatályba lépett új jogszabályt, amely véleményünk szerint nyíltan diszkriminálja éppen azokat, akik a legelesettebbek.  

A már hatályban lévő jogszabály szerint annak, akinek hat hónapot meghaladó TB tartozása van, a TAJ-száma érvénytelenné válik. „Piros lámpássá” válik a rendszerben, vagyis nem jogosult az ingyenes egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, sőt a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell majd. A könnyítés akut esetben annyiban merül ki, hogy a számlát – a bizonyos esetekben életmentő – orvosi beavatkozást követően is ki lehet egyenlíteni. 

A rendelet értelmében a sürgősségi ellátást megelőzően az egészségügyi dolgozók kötelesek közölni a beteggel vagy a hozzátartozóval a beavatkozás várható költségét, amely legfeljebb 750 ezer forint lehet.  Ha a beteg vagy hozzátartozó rábólint, részesülhet a sürgősségi ellátásban, de nehéz úgy elfogadni a kezelést, ha az ellátás költségét már a jövőben nincs miből fedezni. Az ellátás visszautasítása – legyen szó azonnali vagy halasztható beavatkozásról – súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Ön szerint nevezhetjük-e szolidaritáselvű társadalombiztosításnak azt, amely kirekesztő a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokkal szemben?

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a veszélyeztetett csoportba „csupán” a nincstelenek esnek. Alkalmi munkások, feketén dolgozók, külföldön dolgozók, állandó lakcímmel nem rendelkezők ugyanúgy potenciális piroslámpások. Az egészségszolgáltatási járulék az új Tbj. 25. § (3) bekezdés értelmében „pusztán” havi 7710 Ft, de több százezerre tehető azoknak a száma, akinek az egészségügyi ellátás kiszámlázásával a szolgáltatás egyszerűen elérhetetlenné válik majd. 

Az idei év első kilenc hónapjában 75 ezren vették igénybe az ellátásokat, anélkül, hogy lett volna érvényes társadalombiztosításuk, Gulyás Gergely miniszter szerint emiatt is indokolt a törvénymódosítás. A magyar kormány tehát nem azokat támogatja, akiknek szegénységükből kifolyólag az egészségügyi biztosítás kifizetése is gondot okoz, hanem épp ellenkezőleg még a sürgős – akár életmentő- kezelést is olyan feltételekhez köti, amellyel a létminimum szélén élő emberek nem tudnak élni.  A sürgősségi egészségügyi ellátásokhoz való jogosultság ily módon történő korlátozása, az egészségügyi járulékok hátralékainak kezelésére adott abszurd és bürokratikus válasz minden esetben elfogadhatatlan, járványhelyzetben még inkább. A koronavírus okozta járvány- és válsághelyzetben jelentősen csökkent a magyar háztartások fizetőképessége, emberek ezrei vesztették el munkájukat és kényszerültek megtakarításuk felélésére. A probléma jelentős módon sújtja a lakcím nélküli állampolgárokat, hisz állandó lakcím hiányában nem jár a szociális juttatások többsége, így a TAJ-kártya, társadalombiztosítás sem.  Lakcím nélküli emberek, akiket kilakoltatnak, akik munkásszállón, családok átmeneti otthonában élnek vagy biztos otthon hiányában a hajléktalan szállón, vagy az utcán kényszerülnek élni. Nagyjából hetvenezerre tehető a számuk, fontos lenne tudni, hogy ők miből tudják majd fedezni az egészségügyi ellátásukat.

 A már hatályba lépett rendelet, százezrek életét veszélyeztető intézkedés, álláspontunk szerint elfogadhatatlan. Követeljük, hogy a kormány – máskor is, de a járványügyi helyzetben különösen – inkább segítse azon embertársainkat, akik a társadalombiztosítástól elestek vagy nincs módjukban azt kifizetni, minthogy diszkrimináló intézkedésekkel még azt a sürgősségi ellátást is kösse, aminek hiánya akár emberek életét is veszélybe sodorhatja. 

Követeljük a társadalombiztosítási rendszer visszaállítását, ne essenek el a gyógyszertámogatástól és az ingyenes egészségügyi ellátástól azok, akiknek nincsen érvényes egészségügyi biztosításuk! Különösen egy járványhelyzet közepén járjon alanyi jogon az ingyenes ellátás!

 

A Város Mindenkié

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Az Emberség Erejével Alapítvány

Civil Kollégium Alapítvány

Esély Labor Egyesület

Közélet Iskolája

Levegő Munkacsoport

Magyar Helsinki Bizottság

Magyar Európai Nők Fóruma (MENŐK)

Ökotárs Alapítvány

Utcáról Lakásba! Egyesület

 

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.