Öt családot tesz hajléktalanná a nyíregyházi önkormányzat holnap

Ez a cikk több mint 3 éves.

A nyíregyházi önkormányzat holnap, 2020. október 6-án, öt családot készül kilakoltatni lakbérhátralékuk miatt. A kilakoltatás-sorozat 5 gyermeket is érintene, a felnőttek közül pedig többen tartós betegséggel, súlyos fogyatékossággal (látás- illetve hallásvesztéssel) élnek.  Glonczi László, Nyíregyháza Megyei Jogú Városa Roma Nemzetiségi Önkormányzatának alelnökének információja szerint a családoknak semmilyen elhelyezést nem kínált fel az önkormányzat. Az AVM levélben szólította fel Dr. Kovács Ferenc polgármestert, hogy álljanak el a holnapra tervezett kilakoltatásoktól, ellenkező esetben helyi aktivisták polgári engedetlenséggel fogják azt megakadályozni.

csoti_rebeka.png

A Város Mindenkié csoport álláspontja szerint ez az kilakoltatás-sorozat több okból sem elfogadható. Egyrészt a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 10. pontja szerint a települési önkormányzat kötelező feladata „a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása”. A törvényi kötelezettség betartása alól Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata sem kivétel.

Másrészt, információink szerint a családok egy része eddig is törlesztette a hátralékát, és mindegyike hajlandó és képes lenne megkezdeni azt – meggyőződésünk, hogy mindkét fél érdeke ez lenne.

Tudomásunkra jutott, hogy az önkormányzat további kilakoltatásokat is tervez a Huszár-telepen, ezzel már október folyamán is legalább nyolc gyereket és két tartós beteg felnőttet tenne hajléktalanná; vélhetően összefüggésben a Keleti lakótelepen folyó teleprehabilitációs programmal is. Le kell szögezzük, hogy álláspontunk szerint semmilyen deszegregációs folyamatot nem szolgál, ha az önkormányzat egyik szegregátumból a másik szegregátumba költözteti az érintetteket; és ugyanilyen aggályosnak tartjuk azt is, ha ennek érdekében történnek meg a kilakoltatások.

Minderre tekintettel nyilvánosan is arra kérjük Dr. Kovács Ferenc polgármestert, hogy – mint a vérgehajtást kérő Önkormányzat vezetője – függessze fel a holnapra tervezett kilakoltatásokat, valamint tárgyaljon a helyi roma civil szervezetekkel és a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal, a helyzet egészének rendezése érdekében.

A kilakoltatások elhalasztása lehetőséget és időt adna egy olyan megoldás megtalálására, amely összhangban van egyrészt az emberiesség alapvető követelményeivel, másrészt a hajléktalanná válás megelőzésének a biztosításáról szóló törvényi kötelezettséggel, harmadrészt – a hátralékok törlesztésén keresztül – az önkormányzat lakásgazdálkodási és költségvetési érdekeivel.

A kilakoltatások megakadályozása érdekében tudomásunk szerint a helyi aktivisták végső esetben polgári engedetlenségi akcióra, élőláncra is készülnek.

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.