A Város Mindenkié élőláncolt, a polgármester felfüggesztette a kilakoltatást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szeptember 21. hétfő délelőtt került volna sor annak a 70 éves nőnek és az unokájának a kilakoltatására, akikkel szemben a XIII. kerületi önkormányzat indított lakáskiürítési eljárást. Az ügyben A Város Mindenkié csoport a nyilvánossághoz fordult, és élőláncot szervezett a kilakoltatás megakadályozása érdekében. A XIII. kerületi polgármester végül a kilakoltatás „elhalasztásáról” döntött._dsc0465_2.jpeg

A 70 éves Mária 2007-ben költözött a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásba. Lánya halálát követően ő nevelte az unokáját, aki 20 éves és nappali tagozatos tanulmányokat folytat. A létminimum alatti jövedelmük miatt a család már évekkel korábban hátralékba került a lakbérrel és a közüzemi díjakkal. Az önkormányzat hosszú ideig segítőkész volt, a család szegénysége azonban nem enyhült, így sajnos előfordult, hogy Mária csak rendszertelenül tudta fizetni a hátralék törlesztés részleteit, vagy nem tudta előteremteni a hátralékkezelési támogatás igénybe vételéhez szükséges önrészt. 

A hétfőre tervezett kilakoltatás indoka és valódi oka azonban nem a család lakbér- és közüzemi díj hátraléka volt, hanem – amit az önkormányzat tisztviselője Mária és az AVM önkéntese előtt is egyértelműen elismert – a szomszédok Máriával kapcsolatos panaszai. A Máriával szemben megfogalmazódott vádak pontos mibenléte sem előttünk, sem Mária előtt nem ismertek, azokról sem az önkormányzat, sem annak vagyonkezelője, sem a közös képviselő, sem az általunk felkeresett szomszédok nem tudtak konkrét információkkal szolgálni. Amint azt A Város Mindenkié felületén nyilvánosságra hozott videóüzenetben Mária is hangsúlyozta: ha voltak is – mint mindenütt – társasházi viták, azok biztosan nem igazolják egy család kilakoltatását és hajléktalanná tételét. 

A Magyarország helyi önkormányzatairól 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) 12. pontja értelmében a XIII. kerületi önkormányzat törvényi kötelezettsége „a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása”. Üdvözöljük és ezúton is köszönjük, hogy a polgármester ennek a kötelező törvényi rendelkezésnek a szellemében járt el, és legalább az utolsó pillanatban a kilakoltatás elhalasztásáról döntött. 

Máriáékat azonban később sem szabad utcára tenni: A Város Mindenkié csoport az ügyet akkor tekinti megoldottnak, ha a család lakáshasználati jogcíme is rendeződik, vagyis ismét bérlővé válhatnak. Bízunk benne, hogy ebben – egyébként a korábbiakhoz hasonlóan – a család számíthat az önkormányzat közreműködésére és segítségére is.

A kilakoltatások ellen rendszerszerű megoldásokra van szükség. Ennek érdekében szorgalmazzuk, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz hasonlóan a XIII. kerület is rendeletben tiltsa a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatásokat.

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.