Közvécéket Budapestre! kampányunk újraindul, csatlakozz!

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus-járvány egyik látványos tapasztalata, hogy a megfelelő tisztálkodási feltételek biztosítása közérdek. A városi terek higiénés viszonyainak javítása elősegítheti egy potenciális világjárvánnyal való küzdelem sikerét. Ahogy minden városlakó nap, mint nap tapasztalhatja: elenyésző az ingyenes, akadálymentes éjjel-nappal hozzáférhető közvécé. A Város Mindenkié ezért petíciót indít, hogy a nyilvánosság, és a döntéshozók felé is eljuttassa üzenetét: Nyilvános mosdókra, közvécékre mindenkinek szüksége van, hiszen az emberi méltóság apróságokon múlik.30969516351_e846224455_c.jpg

Szinte lehetetlen kideríteni Budapesten jelenleg hány közvécé működik. A használható vécék nem kezelhetők egységesen, mivel számos különböző tulajdonoshoz kötődnek a fővárosi Csatornázási Művektől magánvállalkozókig. Nyilvános mosdók üzemeltetése hivatalosan nem feladata semmilyen állami hivatalnak és önkormányzatnak. Becsléseink szerint jelenleg Budapesten kevesebb, mint 80 közvécé üzemel, azaz minden huszonötezredik budapestire egy darab közvécé jut. Ezek nagyrésze nem akadálymentesített és nem ingyenes, valamint jópár elrettentően rossz állapotban van és a nyitvatartásuk is jellemzően csak a nappali órákra korlátozódik.

Vitathatatlan, hogy vagyoni és lakhatási helyzettől, testi fogyatékosságtól, életkortól függetlenül mindenkinek vannak nagyon alapvető, természetes, emberi szükségletei. Azaz vécéket mindenki használ, vécére mindenkinek szüksége van. A nyilvános mosdók létesítése minden Budapest utcáin járó ember közös ügye, mindenki életét nagyban megkönnyítené, néhány társadalmi csoportét pedig különösen, mint például az idős emberek, a kisgyermekes családok, a mozgáskorlátozott emberek, a közterületen dolgozók és az ott élni kényszerülők.

Ma Magyarországon semmilyen törvény nem kötelezi sem az önkormányzatokat, sem az államot, hogy nyilvános illemhelyeket tartsanak fenn. 2017 márciusában az Alapvető Jogok Biztosa felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítás szükségességét annak érdekében, hogy törvényi kötelezettséggé váljon a nyilvános illemhelyek működtetésének biztosítása. Emellett felkérte Budapest akkori főpolgármesterét, Tarlós Istvánt, hogy a helyzet országos, jogszabályi szinten történő rendezéséig vegye fontolóra a közvécék üzemeltetésének önkormányzati feladatként való ellátását.
Sem a Belügyminisztérium, sem a Tarlós-féle adminisztráció részéről nem történt semmilyen előrelépés az elmúlt három évben. Üdvözöltük, hogy Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere beemelte programjába a nyilvános mosdók ügyét. Reménykedünk benne, hogy az elmúlt évtized gyakorlatával ellentétben ezúttal nem pusztán különböző programokban kapnak helyet a közvécék, hanem a valóságos közterületeken is.

Petíciónkon keresztül arra kérjük az illetékes minisztériumot, hogy foglalja törvénybe a nyilvános vécék fenntartásának kötelezettségét, valamint Budapest Főváros Önkormányzatát //Budapest Főváros Főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt, hogy míg a probléma jogszabályi szinten nem kerül orvoslásra 150 akadálymentesített, ingyenes, használható –kerületenként arányosan elosztott– nyilvános vécét létesítsen!

A petíciót itt tudjátok aláírni, és továbbosztani!

A Város Mindenkié csoport

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.