Szállóról Lakásba! Nyílt levél önkormányzati vezetőknek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

Az elmúlt hónapokban A Város Mindenkié és társszervezete, az Utcáról Lakásba! Egyesület többször, több módon, utóbbi a Fővárosban működő önkormányzatoknak egyenként küldött levélben is felhívta a figyelmet arra, hogy a világjárvány és az azt követő válság különösen veszélyes azok számára, akiknek nincs biztos lakhatása, mivel nem tudnak otthon maradva védekezni a fertőzés ellen. Az intézményi ellátásban részesülő hajléktalan emberek fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének, a túlzsúfolt tömegszállókon, ráadásul, ha jön a második hullám, ami várhatóan ősszel-télen lesz,  akkor az intézmények is zsúfoltabbak lesznek, és a fedél nélkül maradás még kevésbé lesz elfogadható. A hajléktalan emberek ráadásul magas átlagos életkoruk, és a gyakori krónikus megbetegedés miatt több szempontból is rizikócsoportba tartoznak.blog5_3.jpg

Ahogy azt a FEANTSA (European Federation of National Organisations working with the Homeless) hajléktalanellátással foglalkozó európai ernyőszervezet is leszögezte, a COVID19 kapcsán még inkább tapasztalhatjuk, hogy milyen kiváltságokat jelent embertársaink számára a megfelelő, önálló lakhatás és mekkora baj annak a hiánya. Amikor a kormányok világszerte általános utasítást adnak a lakosságnak, hogy maradjanak otthon, akkor a hajléktalanság és a lakhatási problémák különösképpen mindannyiunk, a társadalom és az önkormányzatok, az állam felelőssége. A szervezet a tesztelés mellett az önálló lakhatás lehetőségének megteremtésére buzdítja a tagállamokat, köztük Magyarországot,  amely a járvány elleni védekezés gyanánt különösen sürgető feladattá vált. 

Amiatt írunk, hogy felhívjuk az Önkormányzati vezető figyelmét arra, hogy egy esetleges őszi hullám már nem érhet senkit felkészületlenül: most kell gondoskodni a legsérülékenyebb emberek, és így a társadalom többségének biztonságáról. Ennek szellemében szeretnénk javasolni, hogy tegyenek lépéseket abban az irányban, hogy ha a járványügyi vészhelyzet visszatér, akkor

– felkészülten és hatékonyan tudják enyhíteni az intézményi férőhelyek zsúfoltságát

– ennek érdekében ideiglenes vagy tartós új férőhelyek, vagy lakások szükségesek, ezen lehetőségek előkészítését meg kell kezdeni!

Jelen levelünkben egyúttal tájékoztatásukat is kérjük:

– Milyen lépéseket tettek a járvány első hullámában a fentiekre,

– hány lakást, vagy férőhelyet nyitottak az első hullámban?

– Milyen tervük van a második hullámra ingatlanhasznosításra vagy lakások bevonására,

-hány lakást tudnak soron kívül biztosítani hajléktalan emberek számára, annak céljából, hogy az otthon nélküli emberek az esetleges következő hullám veszélyének ne egy túlzsúfolt tömegszállón legyenek kitéve?

Válaszukat várjuk!

Üdvözlettel: 

A Város Mindenkié csoport és az Utcáról Lakásba! Egyesület

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.