Ha visszavonják a veszélyhelyzetet, azonnal az utcára kerülünk?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés! A moratórium vége július 2.! Az Utcajogász Egyesület hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen jogütközés övezi a vészhelyzet végét és az azt követő moratórium lejártának pontos dátumát. „A végrehajtási eljárásokra vonatkozó kormányrendelet szerint a szünetelő végrehajtási cselekmények (pl. a lakáskiürítés) a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon indulhatnak újra. Ez a 15 napos haladék viszont azon a napon érvényét veszti, amikor a veszélyhelyzet megszűnik” Így végül valószínűleg egy másik paragrafus alapján július 2-a lesz végül a moratórium vége, nem július 6.! „A törvényjavaslat 152. §-a értelmében 2020. július 2-től lehet újra személyes kontaktust igénylő eljárási cselekményt végezni. Ilyen például a lakás kiürítése, a lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása vagy a magánszemély adós lakóingatlanának árverezése.” Sajnáljuk, hogy eddig 6-ára hívtuk fel a figyelmet. Továbbra is kérdés esetén keressetek minket, jogi kérdések esetén az Utcajogász Egyesületet.

ülm_kicsi.jpg

A kormány mai bejelentésének megfelelően 2020. június 20-án sor kerül a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet visszavonására. Hogy mit is jelent ez a kilakoltatásokra nézve? Tulajdonképpen olyan lesz, mintha  – 15 nappal később -, július 6-án lenne április 30-a, amikor is békeidőben véget ér a téli kilakoltatási moratórium

A kormány a koronavírus járvánnyal összefüggésben a végrehajtási eljárásokra vonatkozóan átmeneti szabályokat alkotott, melyek értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt  – és az azt követő 15. napig  – a végrehajtók semmilyen helyszíni végrehajtási cselekményt nem folytathatnak le. E szabályozás miatt többek között nem foganatosíthatnak lakáskiürítést sem.

Ha feloldják a veszélyhelyzetet, az a gyakorlatban azt jelenti majd, mintha a téli kilakoltatási moratórium érne véget és elindulnak azok a lakáskiürítési eljárások, amelyek már a végrehajtói szakaszban járnak és csak a téli moratórium miatt „szüneteltek”. 

Fontos hangsúlyozni, hogy jogszerűen csak végrehajtható okirat (bírósági határozat vagy közjegyzői okirat) alapján foganatosítható lakáskiürítés. Ha nem kaptál még hivatalos értesítést – önkéntes felszólítást – a lakás kiürítésére és elhagyására, akkor az ügyed még nincs ebben a végrehajtói szakaszban. Amint kapsz ilyen értesítést, érdemes felkeresned az Utcajogász Egyesületet, ugyanis a legtöbb ügytípus esetében egyszeri alkalommal van lehetőséged kérelmezni a végrehajtás felfüggesztését, aminek pozitív elbírálása esetén további időt nyerhetsz. További hasznos információkat olvashatsz a kilakoltatás-ellenes kisokosunkban

Azok a bérlők, akik a vírushelyzet alatt kerültek nehéz anyagi helyzetbe és nem tudták fizetni a lakbérüket biztosan nem lesznek azonnal kilakoltathatóak, a kilakoltatás jogszerű menete ugyanis több hónapig is eltarthat. A lakásbérleti szerződés írásban és a határidők betartásával mondható csak fel. Ha a felmondási idő lejártát követően sem tudod elhagyni az ingatlant, első körben mindenképp próbálj megegyezni a bérbeadóval a maradást illetően. Amennyiben nem tudtok megegyezni, a felmondási idő lejártát követően a bérbeadó a bírósághoz fordulhat, hogy kérje a lakás kiürítését. A bírósági szakaszt követi majd a végrehajtás, ezen eljárások átfutási ideje minimum fél év. Ez alól kivételt képeznek a közjegyző által jegyzett szerződések, melyek esetében a végrehajtás már közjegyzői okirattal is kérhető, aminek átfutási ideje gyorsabb. Mindkét eljárás esetén fontos, hogy törekedj arra, hogy lakhatásod rendeződjön és ne érjen váratlanul egy végrehajtói felszólítás. 

Fontos, hogy kilakoltatni bárkit, bármilyen okból csak és kizárólag bírósági végrehajtó lakoltathat ki. Ha bárki más – pl. a bérbeadó vagy az általa odahívott magánemberek – próbálnának kilakoltatni, azzal törvénysértést követnének el, amivel szemben a rendőrségnek is fel kell lépnie.  

Ha kilakoltatás előtt állsz, kérj segítséget a területileg illetékes önkormányzattól, családsegítő szolgálattól, amennyiben további kérdésed van keresd A Város Mindenkié csoportot vagy jogi kérdések esetén az Utcajogász Egyesületet!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.