Kiürült szállodák fogadnak be hajléktalan embereket

Ez a cikk több mint 3 éves.

A világjárvány a társadalmi élet majd minden területére hatást gyakorolt és új, ismeretlen helyzet elé állította a döntéshozókat. A következőkben röviden és a teljesség igénye nélkül bemutatunk egy nemzetközi lakáspolitikai gyakorlatot, amely betekintést nyújt a világ más nagyvárosainak a vírushelyzetben való viselkedésére. A nemzetközi paletta részleges feltérképezése bővítheti a budapesti helyzet értelmezését és adott esetben támpontul is szolgálhat a külföldön működő intézkedések meghonosításához.
56832511_2122728694471346_3411710866465226752_o.jpg

Az egyik, a sajtóban talán leglátványosabban megjelenő krízisintézkedés a szállodai szobák biztosítása a hajléktalanságban élő emberek számára. Ebben az esetben humanitárius, gazdasági és virológiai szempontok is érvényesülnek. A módszer ugyanis nem pusztán biztonságos lakhatást nyújt az utcára szorultaknak a vírushelyzetben, hanem gátolja a vírus terjedését is, mivel lehetőséget nyújt az izolációra azoknak, akinek nincs lehetőségük karanténba vonulni. Az intézkedést továbbá gazdasági segítségül szolgál az üresen álló hoteleknek és szállodáknak, mivel a városvezetés, az állam, a civil szféra vagy az egészségügy finanszírozza (néhány esetben kedvezményes áron) az utcán élők számára fenntartott szobákat.

A gyakorlat Angliában, főképp Londonban, de több kisebb városban (pl.: Bristol, Brighton, Reading, Oxford, Bournemouth, Shrewsbury), együttvéve eddig kb. 2000, csak Párizsban kb. 1000 főt érint. Franciaországon és Anglián kívül Ausztráliában, Kanadában, Németországban, az Egyesült Államokban és még jópár ország számos nagyvárosában történtek különböző léptékű, de a fent írtakkal lényegében azonos intézkedések.

New York önkormányzatának hajléktalansággal foglalkozó részlege (The city Department of Homeless Services) közel 2,500 hotelszobát szabadított fel, a hajléktalan-ellátórendszerből kiemelt, a vírus szempontjából különlegesen veszélyeztetett idős vagy beteg emberek számára. New York-i aktivistacsoportok indították el a „Homeless can’t stay home!” (A hajléktalan nem tud otthon maradni!) kampányt, amely keretén belül 30,000 további hotelszoba biztosításáért lobbiznak az utcán élők számára. A vírus által egyik leginkább sújtott városban, Madridban a tartományi kormány és a vöröskereszt finanszírozásában 120 enyhe tünetekkel rendelkező hajléktalannak biztosítottak hotelszobákat.

Jelen helyzetben, a világjárvány megfékezése érdekében különlegesen fontos biztosítani mindenki számára a távolságtartás, az elkülönülés lehetőségét, valamint a megfelelő higiénés viszonyokat. A hajléktalanságban élők közül sokan idősek, sokan rendelkeznek olyan betegségekkel, amelyek a koronavírus veszélyfaktorát növelik. Azért, hogy minimalizáljuk az életveszélyes megbetegedéseket és az esetleges tragédiákat, lépésekre van szükség. A korábbiakban ismertetett eljárás hatására több ezer ember került biztonságos körülmények közé.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.