Válsághelyzet és lakhatás – írd alá a petíciót V.

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány okozta válsághelyzet miatt sokak lakhatása került veszélybe! Blogunkon bemutatunk pár történetet: Anikó családjával keres albérletet, ami nagy kihívás most számukra, félnek nem lesz más csak az utca.

71660302_2398986980171110_3387955286386933760_o.jpg

Anikó és családja egy másfél szobás albérletben lakott vidéken, a megugró ingatlanárak következtében a lakás tulajdonosa úgy döntött, hogy eladja az ingatlant. Két gyermekével (13 és 16 éves) újabb albérlet után kellett nézniük, ami az ő környékükön igazán nagy kihívás, mivel nincs igazán kiadó ingatlan még 40 km  vonzáskörzetükben sem, viszont a munkája őt és párját is helyhez köti. Már gondolkozott azon, hogy másik városba költözzenek, ahol van kiadó ingatlan, de ott meg munkát nem talált. Úgy érzi teljesen kilátástalan helyzetbe került, két gyermekkel és egy kistermetű  kutyával amúgy sem szívesen adnak ki ingatlant. Elmondása szerint a napokban hívott egy bérbeadót, mert véletlenül talált egy hete meghirdetett albérletet:

 „Azt mondta az a tulajdonos most azért nem adja ki senkinek, mert a jelen járványügyi helyzetre való tekintettel nem tudni kinek mikor lesz e munkája, tehát nem tudható, hogy fizetőképes lesz-e az a bérlő akinek kiadja, úgyhogy inkább per pillanat inkább mégis hagyja üresen állni, mert a meghosszabbított kilakoltatási moratórium miatt még kirakni sem tudná a nem fizető bérlőt.

Most itt ülök kétségbe esve, mert sem albérlet sem pénzünk.”

Anikó története sajnos nem egyedüli. Az AVM álláspontja szerint közös felelősségünk, hogy a kialakult válsághelyzetben segítségre szoruló embertársainkat ne hagyjuk egyedül, az indított petíció aláírásával kérünk támogatást, hogy közösen üzenjünk a döntéshozóknak, hogy mit várunk el tőlük! 

A kormány eddigi intézkedései szintén nagyon fontosak, a jelzáloghitellel rendelkezők fizetési halasztást kaptak, és jelen helyzetben elengedhetetlen a kilakoltatások felfüggesztése is, azonban ezek a rendelkezések még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a közeljövőben ne veszítsék el tömegek az otthonaikat.

 

Ezért az alábbi intézkedések azonnali bevezetését kérjük a kormánytól:

  1. Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is!
  2. Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat!
  3. Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak!

 

A petíció elérhető itt!

Ne hagyjuk, hogy a válsághelyzet okozta krízisben segítségre szoruló embertársaink egyedül maradjanak, üzenjünk meg a döntéshozóknak mit várunk el tőlük!

Írd alá a petíciót Te is, csak együtt vagyunk erősek!

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.