Válsághelyzet és lakhatás – Segíts Évának és a fiainak megtartani az otthonukat!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Éva 52 éves, négy fiával él egy budapesti 49 négyzetméteres albérletben, a lakhatásukra eddig átlagosan havonta 160 ezer forintot költöttek, nehezen de ki tudták gazdálkodni, mivel két – már nagykorú – fia is tudott alkalmi munkákból a bevételhez hozzáadni. A koronavírus okozta válsághelyzet következtében mindhárman elvesztették munkájukat. 

eva.jpg

Az édesanya takarítónőként és gyermekfelügyelőként dolgozott, családok otthonaiba járt nap mint nap, a munkáit a válsághelyzet bejelentését követően mind lemondták. A nagyobb fia rendezvényeken dolgozott biztonsági őrként, mivel nincsenek rendezvények az ő munkájára sincs szükség többé, azonnal felmondtak neki. Kisebbik dolgozó fia még tanul (víz-gáz-fűtés szerelőnek), de segédmunkásként dolgozott egy víz-gáz-fűtésszerelő szakember mellett, de a vírushelyzet miatt ő sem tud már pénzt keresni. Mivel egyikőjük munkája sem volt hivatalosan bejelentve álláskeresési járadékra és az önkormányzati támogatására sajnos nem jogosultak. Igazi patthelyzet, egy család nulla bevétellel már most a válság elején. A lakás tulajdonosa a jelenlegi helyzetre való tekintettel a felére csökkentette a lakbért, de sajnos ez most még nem elengedő segítség számukra, egy hónap után az összes tartalékukat felélték, lassan már az is kérdés miből tudnak majd élelmiszert vásárolni, nem hogy a rezsit vagy a lakbér kifizetni. Igaz munkát folyamatosan keresnek, több helyre is jelentkeztek is, de egyelőre nem hívták vissza őket sehonnan, de reméljük hamarosan sikerülni fog elhelyezkedniük.

A Város Mindenkié csoport álláspontja szerint a magyar államnak kötelessége volna megsegíteni Éváékat és a hozzájuk hasonlóan kilátástalan helyzetbe került családokat, ezért indítottunk egy petíciót is, amiben követeljük a koronavírus okozta válsághelyzet miatt bajba jutott emberek célzott megsegítését!

Amíg ez az állami segítség nem érkezik meg, a Ti segítségeteket vagyunk kénytelenek kérni, mert az igaz, hogy a lakáskiürítési eljárások nem végrehajthatóak a válsághelyzetre való tekintettel, de az albérletben élő családok egyrészt nehezen tudják érvenyesíteni ezen jogukat, másrészt sokaknál még most – kis összegű, átmeneti támogatással – megelőzhető lenne hogy belekerüljenek egy olyan eladósodási spirálba, amiből nem tudnak kimászni.

Kérjük ha megteheted támogasd Évát és gyermekeit, nekik most bármilyen kis összeg számít!

A támogatást az alábbi bankszámlára tudjátok utalni közvetlenül a családnak: 11600006-00000000-84136866 (Erste Bank, Csiki Ádám)

Amennyiben erre most nincs lehetőséged, de mégis szeretnél tenni valamit írd alá és terjeszd a petíciónkat, hogy a kormány meghallja a követelésünket miszerint:

  1. Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak állami támogatást az albérletben élők is!
  2. Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat! (A kikapcsolási moratóriumról a szolgáltatók maguk rendelkeztek, ezt ezúton is köszönjük nekik.)
  3. Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak!

 

A petíció elérhető itt!

Ne hagyjuk, hogy a válsághelyzet okozta krízisben segítségre szoruló embertársaink egyedül maradjanak, üzenjünk meg a döntéshozóknak mit várunk el tőlük!

Írd alá a petíciót Te is, csak együtt vagyunk erősek!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.