Válsághelyzet és lakhatás – írd alá a petíciót IV.

Ez a cikk több mint 4 éves.

A járvány okozta válsághelyzet miatt sokak lakhatása került veszélybe! Blogunkon bemutatunk pár történetet: Eszter egyetemista és jelenleg még párjával él egy albérletben, a vírus okozta válság miatt fél, hogy egész életük tönkre megy: se iskola, se munka, se lakhatás.

44996494514_89ceff2af1_o.jpg

Eszter a következőt küldte nekünk:

Párommal élünk egy egyszobás albérletben. Két állásom volt, egy kereskedelmi és egy vendéglátóipari. Mindkettőt elvesztettem és nem vesznek fel sehova. Párom szintén vendéglátós volt. Utolsó évem taposom az egyetemen. Saját magunkat tartjuk el.

Elvesztettük mindketten bevételünket. Nem tudunk elhelyezkedni sehogy. Szüleink is hasonló helyzetbe kerültek. Ráadásul lassan kiírják a kredittúllépés díjat, amit be kell fizetni és csak akkor tudom felvenni a vizsgáim. Ezáltal veszélybe került a félévem, a szigorlatom, a szakdolgozatom is. Teljesen kilátástalan a helyzet jelenleg. 20 nap múlva felmondják a szerződést az albérletünkben, amiből azonnal költöznünk kell, de nincs hova. Szóval konkrétan tönkretett minket a vírus.

Hajléktalan leszek 20 nap múlva, mert nincs hova menni. Elvesztem az iskolát és az egész életem. Nem beszélve a mentális egészségről.”

Eszter története sajnos nem egyedüli. Az AVM álláspontja szerint közös felelősségünk, hogy a kialakult válsághelyzetben segítségre szoruló embertársainkat ne hagyjuk egyedül, az indított petíció aláírásával kérünk támogatást, hogy közösen üzenjünk a döntéshozóknak, hogy mit várunk el tőlük! 

A kormány eddigi intézkedései szintén nagyon fontosak, a jelzáloghitellel rendelkezők fizetési halasztást kaptak, és jelen helyzetben elengedhetetlen a kilakoltatások felfüggesztése is, azonban ezek a rendelkezések még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a közeljövőben ne veszítsék el tömegek az otthonaikat.

Ezért az alábbi intézkedések azonnali bevezetését kérjük a kormánytól: 

  1. Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is!
  2. Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat!
  3. Az állam és a közműszolgáltatók fele-fele részben vállalják át azon rászoruló háztartások rezsiköltségeit, akik a válsághelyzet okozta munkavesztés vagy bevétel hiányában ezeket nem tudják kifizetni!
  4. Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak! 

A petíció elérhető itt!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.