Elfeledkezett a kormány a bajbajutott emberek megsegítéséről

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus járvány következtében számos család megélhetése vált bizonytalanná egyik napról a másikra. Tízezrek veszítették el munkájukat és vált nehézzé számukra számláik, albérletük, hiteleik kifizetése. A kormány legújabb akciótervében azonban egyáltalán nem törődik ezen súlyos problémákkal. Az AVM is sok megkeresést kapott az utóbbi hetekben olyan családoktól, akik a járvány okozta gazdasági leállás miatt nem tudják kifizetni a közüzemi számláikat vagy lakásuk bérleti díját, így lakhatásuk veszélybe került. Sokan az élelmet sem tudják megfizetni. Blogunkon részletesen is beszámoltunk ezekről a történetekről.

dsc_0043.JPG

A kormány a vészhelyzet elrendelését követő egy hétben bejelentett intézkedései (bankhitelek törlesztésének felfüggesztése, KATA járulékfizetés alóli mentesség) némi könnyebbséget jelentett a munkavállalóknak, a bajba jutott családok megsegítéséről azonban azóta sem született célzott döntés. Orbán Viktor hétfőn jelentette be a kormány gazdaságvédelmi akciótervét, melyben a GDP 18-20%-a átcsoportosításával kívánják a bajbajutott vállalatokat és ágazatokat kisegíteni, a munkahelyteremtő beruházásokat támogatni és rövidített munkaidő esetén a munkabér egy részét átvállalni.

Ezek az intézkedésekkel elsősorban a cégeknek kedvez, míg a magyar lakosságnak alig jut a költségvetés átcsoportosításából származó milliárdokból. Az ötből pusztán egy, a család és nyugdíjas támogatás nyújthatna közvetlen segítséget, ennek azonban legfontosabb része a 13. havi nyugdíj, ami csak a jövő évben, és csak egy heti nyugdíj formájában kerül folyósításra.

Úgy tűnik a kormány az ipar és cégek kimentése mellett elfeledkezett a bajbajutott állampolgárai megsegítéséről. Olyannyira, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjait, a hajléktalanokat vagy a munkanélkülieket még csak szóra sem méltatta a kormány az akciótervében. Márpedig nem kevesen vannak nehéz helyzetben, további intézkedések nélkül  további tömegek kerülhetnek utcára. Az AVM ezért petíciót indított a szorult helyzetben lévő családok célzott állami megsegítéséért.

Ezért az alábbi intézkedések azonnali bevezetését kérjük a kormánytól:

  1. Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is!
  2. Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat!
  3. Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak!

 

A petíció elérhető itt!

Ne hagyjuk, hogy a válsághelyzet okozta krízisben segítségre szoruló embertársaink egyedül maradjanak, üzenjünk meg a döntéshozóknak mit várunk el tőlük!

Írd alá a petíciót Te is, csak együtt vagyunk erősek!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.