Válsághelyzet és lakhatás – írd alá a petíciót II.

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány okozta válsághelyzet miatt sokak lakhatása került veszélybe! Blogunkon bemutatunk pár történetet: Irén és Sándor 5 gyerekkel élnek egy albérletben. A vírus miatt megszűnt a munka és a kereset. Szerencsére a lakás tulajdonosa felére csökkentette az albérleti díjat. De az albérleti díj és a rezsi fizetése után élelemre és egyebekre összesen 10 ezer forint marad.

sztori2.jpg

2018. szeptemberéig Sándor és élettársa Irén egy albérletben éltek 5 gyermekükkel. Sándornak állandó állása volt, szakácsként dolgozott. Óriási változás állt be életükbe, elütötte egy autó, mikor ő a motorkerékpárjával szabályosan közlekedett. Három alkalommal élesztették újjá, 7 napig kómában feküdt, 8 törése keletkezett, három hónapig feküdt kórházban. Olyan tartós sérülései vannak, ami miatt elvesztette a munkáját és a munkaképessége általában is csökkent.

A családot nagyon megviselte a baleset, az egyik gyerek nem tudott megszólalni az óvodában hetekig. A megélhetésük is problémás lett, az albérleti díj fizetése, fenntartása is nagy nehézségbe ütközött. Új albérletet kellett keresniük. Jelenleg egy 1,5 szobás, 40 m 2 -es albérletben élnek. Három gyerek iskolás, a kettő kisebb még csak óvodás. Sándor sokáig keresett olyan munkát, amit a sánta lábával és a mai napig fájó kezével is el tud látni. Végül 2019. júliusában talált egy a korábbi munkájánál egyszerűbb munkát. Pizza-szakács lett egy étteremben. Nagy nehezen talpra álltak. Sándor fizetése 20 ezer forint volt naponta, de nem minden nap kellett dolgoznia, volt olyan hét, amikor 4 napot, volt, amikor 5 napot dolgozott. Az öt gyerek után 110 ezer forintot jár a családnak. A fizetésből és a családi pótlékból szűkösen, de meg tudtak élni eddig. Ki tudták fizetni a 120 ezer
forintos albérleti díjat és a kb. 40 ezer forintos rezsit is.

De bejött a Koronavírus és Sándort rögtön (a többi alkalmazottal együtt) elbocsátotta az étterem tulajdonosa. 2020. március 16-tól megszűnt a munka és a kereset is. A 110 ezer forintos családi pótlék még az albérleti díjra sem volna elég. Szerencsére a lakás tulajdonosa 60 ezer forintra, azaz felére csökkentette az albérleti díjat. De a 60 ezer forintos albérleti díj és a 40 ezeres rezsi fizetése után élelemre és egyéb létszükségleti cikkekre, mint gyógyszerek összesen 10 ezer forint marad.

A veszélyhelyzet első két hetében a gyerekek nem kaptak meleg ételt az iskolából, óvodából, azonban ez mostanra megoldódott és a jövő héten már megkapják az ebédet. Nagyon nagy probléma a kis lakásba való bezártság mellett, hogy gyakorlatilag a három iskolás nem tud tanulni. Nincs számítógépük, egy telefon van csak. Elemi szükséglet lenne 1-2 laptop, hogy tudjanak tanulni. Nagyon le fognak maradni.

Nagyon el vannak keseredve, de nem adják fel Sándor folyamatosan keres munkát. De a jelenlegi helyzetükben szükség lenne azonnali segélyre.

Az AVM álláspontja szerint közös felelősségünk, hogy a kialakult válsághelyzetben segítségre szoruló embertársainkat ne hagyjuk egyedül, az indított petíció aláírásával kérünk támogatást, hogy közösen üzenjünk a döntéshozóknak, hogy mit várnunk el tőlük! 

A kormány eddigi intézkedései szintén nagyon fontosak, a jelzáloghitellel rendelkezők fizetési halasztást kaptak, és jelen helyzetben elengedhetetlen a kilakoltatások felfüggesztése is, azonban ezek a rendelkezések még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a közeljövőben ne veszítsék el tömegek az otthonaikat.

Ezért az alábbi intézkedések azonnali bevezetését kérjük a kormánytól: 

  1. Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is!
  2. Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat!
  3. Az állam és a közműszolgáltatók fele-fele részben vállalják át azon rászoruló háztartások rezsiköltségeit, akik a válsághelyzet okozta munkavesztés vagy bevétel hiányában ezeket nem tudják kifizetni!
  4. Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak! 

A petíció elérhető itt!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.