Válsághelyzet és lakhatás – írd alá a petíciót I.

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány okozta válsághelyzet miatt sokak lakhatása került veszélybe! Blogunkon bemutatunk pár történetet: János és Magdolna 5 kiskorú gyereket nevel egy 35m²-es albérletben. A vírus óta János elvesztette a munkahelyét. Az étel drágább lett és a gyerekek nem tudnak résztvenni a távoktatásban, de még a lakbért sem tudná kifizetni a család.

kutya_0424.jpg

János és Magdolna 5 kiskorú gyereket nevel egy 35m²-es, szobakonyha albérletben. A legidősebb gyerek 9, a legkisebb 3 éves. János mindig dolgozott, korábban közmunkásként volt állása. Pont egy hónapja felvették egy óvodába egy rendes, bejelentett kertészeti munkára, amit hivatalosan udvari karbantartónak hívnak, havi 238 ezer forintos fizetéssel. Rá két hétre az óvodák bezárásával megszűnt a munkaviszonya. 

Azon izgulnak, hogy kapnak-e és mikor fizetést a ledolgozott két hétre. A lakás bérleti díja 80 ezer forint, a rezsi 45-50 ezer forint között mozog. A lakás tulajdonosa 20 ezer forinttal csökkentette a rezsi fizetési kötelezettséget. A gyerekek után 110650 Ft jár, ebből még az albérlet és a csökkentett rezsi sem futja.

Nagyon nagy problémájuk, hogy adjanak enni a gyerekeknek. A piacon minden sokkal drágább lett, különösen a hús. A másik gond, hogy nem tudnak lényegében tanulni a gyerekek. Összesen 1 okos telefon van a három iskolásnak. Nagyon nagy szükségük lenne számítógépre.

Március 28-án szerencsés fordulat következett be, várható, hogy Jánosnak lesz munkája, mégpedig a szakmájában, kertészeti jellegű. Reménykednek, hogy ez tényleg valóság lesz. De az első fizetésig is meg kell élni valamiből. És nem midnenkinek van olyan szerencséje, mint Jánoséknak.

Az AVM álláspontja szerint közös felelősségünk, hogy a kialakult válsághelyzetben segítségre szoruló embertársainkat ne hagyjuk egyedül, az indított petíció aláírásával kérünk támogatást, hogy közösen üzenjünk a döntéshozóknak, hogy mit várnunk el tőlük! 

A kormány eddigi intézkedései szintén nagyon fontosak, a jelzáloghitellel rendelkezők fizetési halasztást kaptak, és jelen helyzetben elengedhetetlen a kilakoltatások felfüggesztése is, azonban ezek a rendelkezések még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a közeljövőben ne veszítsék el tömegek az otthonaikat.

Ezért az alábbi intézkedések azonnali bevezetését kérjük a kormánytól: 

  1. Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is!
  2. Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat!
  3. Az állam és a közműszolgáltatók fele-fele részben vállalják át azon rászoruló háztartások rezsiköltségeit, akik a válsághelyzet okozta munkavesztés vagy bevétel hiányában ezeket nem tudják kifizetni!
  4. Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak! 

A petíció elérhető itt!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.