Szégyellik, hogy hajléktalanná tettek egy 79 éves budafoki lakost – Botrány a budafok-tétényi szociális bizottság ülésén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap délután ülésezett a budafok-tétényi szociális bizottság, ahol Bodrog Zoltán helyi képviselő fel szerette volna olvasni annak az idős budafoki úrnak a levelét, akit július végén az önkormányzat megfosztott az otthonától és egy soroksári hajléktalanszállóra vitt. Csiszár Zsuzsanna, a bizottság elnöke először meg akarta tiltani, hogy a Mérce tudósítója felvételt készítsen a nyilvános bizottsági ülésről. A képviselő a helyzet tisztázása érdekében a jegyzőtől szeretett volna állásfoglalást kérni, mire azonban a jegyzői irodából az újságíróval együtt visszaért az ülésterembe, a bizottsági elnök arról tájékoztatta őket, hogy az ülés már véget ért, annak hivatalos kezdete után egy perccel. Csiszár Zsuzsanna ezáltal ellehetetlenítette, hogy az illetékes szakbizottságon szóba kerüljön a hajléktalanná tett idős budafoki úr ügye.

csisza_r_1.jpg

Amint arról korábban A Város Mindenkié (AVM) hírt adott, Budafok-Tétény Önkormányzata először 36 ezer forint lakbér-hátralék miatt felmondta egy 79 éves, egyedül élő, tartósan beteg budafoki férfi bérleti szerződését, majd a Családsegítő Szolgálat szakmai etikai szabályokat sértő közreműködésével 2019. július 30-án megfosztotta őt az otthonától, és egy soroksári hajléktalanszállóra vitte őt.Az Önkormányzat vezetői utólag többféleképpen igyekeztek igazolni ezt a kegyetlen, felelőtlen és jogsértő eljárást. Az Önkormányzat mentegetőzése során felhozott érveket és valótlan állításokat már korábban tételesen cáfoltuk (ld. itt, itt és itt).

Az ügy kapcsán 16 otthontalan emberekkel foglalkozó szervezet adott ki közleményt arról, hogy „a hajléktalanellátó intézmények feladata nem az emberek hajléktalanná tételének az elősegítése, kiszolgálása, hanem a hajléktalan élethelyzet megszüntetése”. Az AVM közreműködésével az idős úr az Alapvető Jogok Biztosához fordult az ügyben, a Szociális Szakmai Szövetség pedig tényfeltáró bizottságot hozott létre

Az idős úr otthonától való megfosztása az Önkormányzat mereven elzárkózott attól, hogy visszaengedje őt az otthonába. Mindeddig hiába kérte őt erre az érintett, több mint 1500 polgár, további mintegy 100 budafoki lakos, valamint az idős úr több volt szomszédja is. Karsay Ferenc polgármester többszöri kérésünk ellenére sem volt hajlandó az AVM-mel egyeztetni egyeztetni a helyzet megoldásáról.

A személyes egyeztetés lehetővé tétele érdekében kezdeményezte Bodrog Zoltán független helyi képviselő, hogy az illetékes bizottságra annak elnöke elhívja az AVM képviselőit is. Az AVM jelezte, hogy továbbra is nyitott az egyeztetésre, akár a bizottsági ülés keretei között, akár azokon kívül.  Csiszár Zsuzsanna, az illetékes bizottság elnöke, Szepesfalvy Anna, a szociális területért felelős alpolgármester, valamint Karsay Ferenc polgármester azonban válaszra sem méltatta a felvetésünket. 

Erre tekintettel az AVM írásban tett fel 15 kérdést az Önkormányzat döntéshozóinak az üggyel kapcsolatban, Bodrog Zoltán helyi képviselő pedig arra készült, hogy legalább a hajléktalanná tett idős úr kézzel írt levelét felolvassa a bizottsági ülésen. 

Ezt lehetetlenítette el a bizottság elnöke azzal, ahogyan – nyilvánvalóan rosszhiszeműen eljárva – az ülés hivatalos kezdete után egy perccel berekesztette az ülést. Csiszár Zsuzsanna egy adott ponton megpróbálta kitépni a Mérce tudósítójának a kezéből a telefont, amivel felvételt igyekezett készíteni. Információink szerint a helyi képviselő az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivatalhoz fog fordulni az ügyben. 

A képviselőnek mindezek miatt csak arra volt lehetősége, hogy a Mérce kamerájának olvassa fel az idős úr levelét, amiben egyebek mellett azt írta: „Ha tudtam volna, hogy más lehetőségem is van, akkor nem hagytam volna el a bérleményemet. Erről azonban engem senki sem tájékoztatott. Értsék meg 80 évesen ez a 20 nm az életem, a saját ágyam, a könyveim, a tévém, az életem részei, ezek nélkül most senki vagyok. Ezért kérem Önöket ismételten, legyenek szívesen engedélyezni a lakásomba való visszatérésemet.”

img_9228.jpg

Az AVM az eseményekből azt olvassa ki, hogy az Önkormányzat döntéshozói és illetékesei szégyellik magukat azért, ahogyan a helyzetével visszaélve – a lakásmaffia eszközeire emlékeztető módon – hajléktalanná tettek egy idős, egyedül élő, tartósan beteg és sérülékeny férfit.

Az AVM továbbra is arra kéri Karsay Ferenc polgármestert, hogy az üggyel kapcsolatos megkeresésekre és kérdésekre ne a médián vagy az Önkormányzat ügyvédein keresztül válaszoljon, hanem tegye lehetővé, hogy egy személyes találkozón egyeztethessünk a helyzet megoldásáról: az idős úr otthonába való visszatéréséről. Teljes mértékben egyetértünk ugyanis a területért felelős alpolgármesterrel, aki nemrég arról írt, hogy mennyire fontosnak tartja, hogy az idősek „minél tovább otthon, a megszokott környezetben, a lehető legnagyobb önállósággal élhessék életüket”. 

A Mérce újságírójának cikke a tegnapi eseményekről itt érhető el.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.