Szégyen: a kormánypárti képviselők szerint helyes utcára tenni gyermekes családokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Város Mindenkié másfél éves kampányát követően ma délután először került a parlament rendes plenáris ülése elé az a törvényjavaslat, ami első lépésként legalább a gyermekes családok esetében véget vetne az elhelyezés nélküli kilakoltatások kegyetlen gyakorlatának. A kormpánypárti képviselők nem támogatták már a törvénymódosítás tárgysorozatba vételét sem.

tv_bead_2019_008.jpg

 

A Város Mindenkié (AVM) és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslat a szociális és a végrehajtási törvényt módosítaná annak érdekében, hogy

  1. a települési önkormányzatoknak kötelezettsége legyen megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és
  2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére is tilos legyen abban az esetben, ha az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A törvényjavaslatot az LMP és a Párbeszéd képviselői, valamint Szabó Szabolcs és Szél Bernadett független képviselők terjesztették elő. Bár a múlt héten a Népjóléti Bizottság kormánypárti többsége nem támogatta, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a kérdésről, a Párbeszéd frakció kezdeményezésére a mai napon mégis a parlament plenáris ülé kerülhetett a törvénymódosító javaslat. Ez volt az első alkalom, amikor minden országgyűlési képviselőnek  szavaznia kellett a kérdésről, beleértve a kormánypártok képviselőit is.

A szavazást megelőző napon az AVM sajtótájékoztatót tartott a Kossuth téren, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a döntés súlyára. Mintegy negyven aktivista tartott egy 40 méteres molinót, amin a miniszterelnök egy korábbi nyilatkozata szerepelt, miszerint „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa”. A sajtótájékoztatón felszólalt Ajtay András, az AVM aktivistája, valamint a törvényjavaslatot támogató szervezetek képviselői: Kovács Vera (Utcáról Lakásba Egyesület), Boros Ilona (Társaság a Szabadságjogokért) és Szegfalvi Zsolt (Habitat for Humanity Magyarország).

Az ülésen Szél Bernadett független országgyűlési képviselő felolvasta az AVM üzenetét, amiben a csoport felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekvédelmi törvény hiába mondja ki egyértelműen, hogy „gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”: mindenki pontosan tudja, aki a területen dolgozik, hogy ez rendszeresen megtörténik, gyakran éppen a családok „nem megfelelő lakáskörülményei” vagy hajléktalanná válása miatt. Az üzenetben az AVM arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy emelkedjenek felül a törvényjavaslatot előterjesztő képviselők párthovatartozásán, és ha kell, akár a frakció-fegyelmen is: hallgassanak a szívükre, és támogassák a törvényjavaslatot.

Sajnos, nem így történt. Szégyelljék magukat.

További információk:

A Mérce közvetítése az AVM sajtótájékoztatójáról. A helyszínen készült képeket ld. itt.

Az AVM üzenete az országgyűlési képviselőknek, Szél Bernadett tolmácsolásában.

A Város Mindenkié kilakoltatás-ellenes kampányáról itt olvashat.

A Város Mindenkié Stopkilakoltatás kampányának animációja itt érhető el.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.