Törvénysértő kilakoltatással fenyegetnek egy kisgyermekes családot Korláton – frissítve!

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korláton élő B. É.-t, férjét, valamint másfél éves és háromhetes gyermeküket törvénysértő kilakoltatással fenyegeti a bérbeadó, egy a település polgármesteréhez köthető cég. A Város Mindenkié csoport felszólítja a bérbeadót, hogy tartózkodjon a törvénysértő fellépéstől, és tartsa be a jogszabályokat!

sth77279.jpg

B. É. és családja 2018 szeptembere óta laknak egy kétszobás, komfort nélküli ingatlanban, amit egy, a település polgármesteréhez köthető cégtől bérelnek. A család és a bérbeadó között az utóbbi időben jogvita alakult ki a lakbér és az egyéb lakásfenntartási költségek elszámolásával kapcsolatban. Ezt követően a cég egy május 12-én kelt levélben arról tájékoztatta a családot, hogy a bérleti szerződésüket felmondják, majd azzal fenyegette meg őket, hogy május 24-én péntek reggel 8 órakor rendőri segítséggel lakoltatja ki őket, amennyiben addig a lakást nem hagyják el. A családot elmondásuk szerint közben felkereste a területileg illetékes gyámhivatal munkatársa is, aki kilátásba helyezte a gyermekek állami gondozásba vételét.

Az Utcajogász Egyesület május 21-én levélben tájékoztatta a bérbeadó céget arról, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint a felmondási idő még akkor sem járt volna le május 24-éig, ha a felmondás érvényes lett volna (de nem volt az), továbbá, hogy a lakás kiürítését csak törvényes eljárásban, önálló bírósági végrehajtó foganatosíthatja, a rendőrség közreműködését is csak önálló bírósági végrehajtó kérheti, és amennyiben a levelükben foglalt módon járnak el, úgy bűncselekményt követnek el, a rendőrségnek velük szemben keletkezik intézkedési kötelezettsége. A bérbeadó mindeddig nem válaszolt az Utcajogász megkeresésére.

A Város Mindenkié csoport ezúton is felszólítja a bérbeadót, hogy tartózkodjon a törvénysértő fellépéstől, és tartsa be a jogszabályokat.

Felszólítjuk továbbá a Gönci Járási Hivatal Járási Gyámhivatalát, hogy minden esetben jogszerűen, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvénynek megfelelően járjon el, különös tekintettel annak 7. § (1) bekezdésére, ami szerint „gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”.

Felhívjuk egyúttal közvélemény és az illetékesek figyelmét, hogy a rendőrség hasonló helyzetben akkor jár el a törvényeknek megfelelően, ha jogsértő kilakoltatásokhoz semmiféle segítséget nem nyújt, viszont felszólítja a bérbeadót, hogy tartózkodjon a törvénysértéstől.

Frissítés: Aktivistáink 2019. május 23-án csütörtön felkeresték a családot Korláton, és részletesen átbeszélték velük a jogi helyzetet. Az ügyben megkerestük az adott válaszókerület országgyűlési képviselőjét is – az ügyben neki írt levelünket végül egy sárospataki szimpatizánsunk személyesen is kézbesítette Hörcsik Richárdnak. Értesüléseink szerint mindeközben Vecsei Miklós miniszteri biztos telefonon egyeztetett a polgármesterrel, aki ígéretett tett rá, hogy kizárólag a törvényes kereteket betartva fog eljárni, tehát nem fogja május 24-én pénteken megkísérelni a család jogsértő kilakoltatását. Köszönjük mindenkinek, aki segített.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.