Várjuk Rétvári Bence válaszát a családok kilakoltatását megelőző törvényjavaslatról

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Város Mindenkié megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszát, miszerint Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr sajnos nem fog tudni személyesen találkozni a csoport aktivistáival a gyermekes családok kilakoltatása ügyében. Gyors válaszukban ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy a Parlamenti Államtitkárság fog foglalkozni a megkeresésünkkel.

retvari.jpg

A Emberi Erőforrások Minisztériumának Miniszteri Titkársága válaszolt megkeresésünkre. Repka Ágnes titkársági referens nyújtotta a csoport számára a fenti tájékoztatást. Ennek megfelelően a Minisztérium egyszerre biztosította a csoportot, hogy megkapták a megkeresést, valamint, hogy a Parlamenti Államtitkárság egy előre meg nem nevezett munkatársa hamarosan felveszi velünk a kapcsolatot annak érdekében, hogy megkezdődhessenek a további egyeztetések.

A Parlamenti Államtitkárságon az illetékes vezető, Rétvári Bence miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár. Az államtitkár 2014 óta látja el az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkári feladatait. Ezt megelőzően pedig 2010 óta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Az államtitkár több alkalommal kiemelte a Családok Évében a családok megsegítésének jelentőségét. Ennek részeként azt is nyilatkozta, hogy minden korábbinál nagyobb támogatásokkal segítenék meg a családokat. Külön kiemelte, miszerint a kormány számára a gyerekek és a családok az elsők.

A Város Mindenkié üdvözli a minisztérium válaszát, és reméli, hogy mihamarabb sor kerülhet az egyeztetésre.

A most már több, mint tízezer ember által aláírt Stopkilakoltatás petícióban A Város Mindenkié kiemelte, hogy a kilakoltatások különösen a gyerekes családok számára hordoznak hatalmas veszélyt. Ilyenkor ugyanis – ha a család nem talál más megfelelő elhelyezést – a gyermekek állami gondozásba kerülnek és rendszeresen traumatizálódnak. Reméljük, hogy Rétvári államtitkár korábbi kijelentéseivel összhangban átérzi a helyzet súlyosságát és egyetért velünk abban, hogy a minimum mimimuma, hogy családok ne kerülhessenek az utcára, egymástól elszakítva.

Bízunk benne, hogy a megkeresést mihamarabb követheti a személyes találkozó annak érdekében, hogy a 15 civil szervezet által is támogatott törvényjavaslat valósággá válhasson. Várjuk a Parlamenti Államtitkárság jelentkezését, hogy mihamarabb lehetőséget kapjunk az egyeztetésre, hogy 2019-ben a kilakoltatási moratórium lejárta után egyetlen családot se lehessen közös elhelyezés nélkül kilakoltatni.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.